Till innehåll på sidan

Villkor för kulturarbetare

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1031 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ku2020/00440/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1031 av Lotta Finstorp (M)
Villkor för kulturarbetare

Lotta Finstorp har frågat mig om jag avser att återkomma med några förslag innehållande några skarpa lagändringar för egenföretagande inom kultursektorn.

Som Lotta Finstorp beskriver lämnades betänkandet Konstnär – oavsett villkor? (SOU 2018:23) till regeringen i mars 2018. Regeringen har sedan dess påbörjat ett arbete med att stärka villkoren för kulturskapare och konstnärer. I regleringsbreven för 2020 fick exempelvis flera myndigheter uppdrag som syftar till att stärka villkoren för professionellt verksamma konstnärer och kulturskapare. Uppdragen gavs till flera myndigheter och omfattar ett brett spektrum av frågor. De berör bland annat rekryteringen till de konstnärliga högskolorna, arrangörsledens förutsättningar, regionernas arbete och de hot och det hat som riktas mot personer inom kultursektorn. Mot bakgrund av att dagens arbetsmarknad är präglad av en mängd olika anställnings- och uppdragsformer har Försäkringskassan i regleringsbrev för 2020 fått ett återrapporteringskrav om att redovisa till regeringen hur myndigheten har arbetat för att förbättra informationen till egenföretagare och personer som har en kombination av inkomstkällor och anställningsformer.

När det gäller förslag kopplade till egenföretagare pågår flera processer som är värda att lyfta fram. En väl fungerande arbetslöshetsförsäkring är viktig för trygghet och omställning på arbetsmarknaden. Regeringen tillsatte därför i februari 2018 en utredning med syftet att utforma en ny och effektivare arbetslöshetsförsäkring (Dir. 2018:8). Utredningen har bland annat i uppdrag att analysera och lämna förslag till hur villkoren i arbetslöshetsförsäkringen kan utformas så att fler kvalificerar sig för arbetslöshetsersättning och hur en försäkring grundad på inkomster kan utformas. Uppdraget skulle ha redovisats senast den 31 januari 2020. Regeringen beslutade dock om tilläggsdirektiv den 19 juni 2019 med syfte att utredaren också särskilt ska analysera och föreslå hur arbetslöshetsersättningen kan trappas ned i takt med arbetslöshetens längd. Uppdraget ska istället redovisas den 15 maj 2020.

Den 20 juni 2018 tillsatte regeringen även en särskild utredare för att utreda ett antal frågor i syfte att förbättra villkoren i socialförsäkringssystemen för företagare och för att främja ett tryggare företagande. Ett motiv till att tillsätta utredningen var tanken att en trygg företagare vågar pröva nya innovationer och företagsformer. Utredaren skulle bl.a. utreda om sjukförsäkringens regelverk behövde anpassas med hänsyn till företagares förändrade arbetsliv. Betänkandet Företagare i de sociala trygghetssystemen (SOU 2019:41) lämnades till regeringen i september 2019 och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Min ambition är att förbättra villkoren för professionellt verksamma konstnärer och kulturskapare. Det är dock viktigt att invänta de pågående processer som pågår inom Regeringskansliet och i pågående utredningar.

Stockholm den 11 mars 2020

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2019/20:1031 av Lotta Finstorp (M) (Besvarad 2020-03-03)

Fråga 2019/20:1031 Villkor för kulturarbetare

av Lotta Finstorp (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I mars 2018 överlämnades utredningen Konstnär – oavsett villkor? (SOU 2018:23) till regeringen. Ett stort antal remissinstanser har yttrat sig. Sista dag att svara på remissen var den 31 augusti 2018, det vill säga för 18 månader sedan.

Många kulturarbetare har sedan dess väntat länge på att denna viktiga proposition ska läggas fram till riksdagen. Utifrån regeringens propositionslista framgår att regeringen i september avser att lägga fram skrivelse med titeln Att stärka konstnärernas villkor. Givet att en skrivelse inte innehåller vare sig förslag på lagstiftning eller något förslag på riksdagsbeslut väcker detta frågor. I praktiken innebär detta att det inte kommer att presenteras några förslag på förändring av exempelvis sjukpenningen för egenföretagare inom kultursektorn.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind blir därför:

 

Kommer ministern att återkomma med några förslag innehållande några skarpa lagändringar för egenföretagande inom kultursektorn?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.