Till innehåll på sidan

Växande långtidsarbetslöshet

Svar på skriftlig fråga 2012/13:654 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Händelser

Inlämnad
2013-07-11
Besvarad
2013-07-25
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 juli

Svar på fråga

2012/13:654 Växande långtidsarbetslöshet

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Anders Karlsson har frågat mig om med vilka åtgärder och insatser jag avser att bryta den destruktiva jobb- och utvecklingsgarantin och långtidsarbetslöshetens tillväxt.

Den globala finans- och skuldkrisen är inne på sitt femte år. Den svaga konjunkturutvecklingen påverkar Sverige genom lägre tillväxt och högre arbetslöshet.

I detta läge är det viktigt att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik men också göra satsningar inom utbildning, infrastruktur och regional utveckling. Grunderna i arbetslinjen och den aktiva arbetsmarknadspolitiken är att insatserna ska öka möjligheten för arbetslösa att få ett arbete.

Det är anmärkningsvärt att Anders Karlsson påstår att jobb- och utvecklingsgarantin är en förvaring och att den är destruktiv. Inom jobb- och utvecklingsgarantin är arbetsmarknadsutbildning, praktik, arbetsträning och anställningsstöd vanliga insatser. Arbetsförmedlingens prioritering är att jobb- och utvecklingsgarantins insatser så långt som möjligt ska vara arbetsplatsförlagda aktiviteter eftersom dessa aktiviteter har en tydlig koppling till arbetsmarknaden.

I juni hade till exempel nästan 89 000 personer arbete med stöd, till exempel anställningsstöd, lönebidrag eller trygghetsanställning. Det är personer som tidigare varit långtidsarbetslösa eller riskerat långa tider av arbetslöshet. Alla dessa personer har genom arbetsmarknadspolitiken kommit närmare arbetsmarknaden och har just nu ett arbete. Det är 7 000 fler än för ett år sedan.

Som jag tidigare sagt i andra sammanhang har också regeringen gjort förstärkningar inom utbildning, praktik, infrastruktur och regional utveckling, för att dämpa krisens effekter och för att motverka att den höga arbetslösheten biter sig fast. Regeringens prioritering är en aktiv arbetsmarknadspolitik och tillväxtskapande reformer så att fler kan komma i arbete.

Skriftlig fråga 2012/13:654 av Karlsson, Anders (S) (korrekturläst 2013-07-11)

den 11 juli

Fråga

2012/13:654 Växande långtidsarbetslöshet

av Anders Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Enligt junisiffrorna från Arbetsförmedlingen deltog totalt 179 000 personer i ett program med aktivitetsstöd. Det motsvarar 3,8 procent av den registerbaserade arbetskraften. Sedan juni föregående år har antalet ökat med över 10 000. Flest deltog i regeringens stora förvaringsprogram – den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin (JUG), drygt 95 000. Utväxlingen till arbete från detta program är välkänt lågt.

Vid slutet av juni hade också 219 000 av de inskrivna arbetslösa varit utan arbete i minst sex månader, vilket är drygt 6 000 fler än för ett år sedan. Antalet av dessa personer som hade en tid utan arbete på minst tolv månader uppgick till 139 000 och närmare 70 000 hade varit arbetslösa i mer än 24 månader.

JUG:en växer liksom långtidsarbetslösheten. Förvaring och långtidsarbetslöshet tillhör det värsta som kan drabba en människa. Inte sällan ger det upphov till både psykisk och fysisk ohälsa. Fattigdom följer alltid i arbetslöshetens spår, ett fenomen som förvärrats genom försämringarna i de olika socialförsäkringssystemen. Alla de som i dag inget hellre vill än att arbeta och som söker arbete men som inte får något, plågas av den omänskliga retorik som framställer dem som lata bidragstagare. Regeringen och de borgerliga riksdagsledamöterna måste upphöra med denna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

Genom vilka åtgärder och insatser avser arbetsmarknadsministern att bryta den destruktiva JUG:ens och långtidsarbetslöshetens tillväxt?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.