Till innehåll på sidan

Värnande av det svenska självbestämmandet över skogen

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1020 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


PAGE

2


Dnr M2017/00637/Kl
M2017/00640/Kl

Miljö- och energidepartementet

Ministern för internationellt utvecklingssamarbete

och klimat samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:1020 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Värnande av det svenska självbestämmandet över skogen och 2016/17:1024 av Eskil Erlandsson (C) Regeringens ståndpunkt i frågan om skogen och LULUCF

Jonas Jacobsson Gjörtler har ställt en fråga till mig om vilka stånd-punkter och synpunkter de svenska representanterna fört fram i sam-band med rådsarbetsgrupperna då LULUCF har behandlats.

Eskil Erlandsson har ställt en fråga till Karolina Skog om regeringens ståndpunkt gällande hur och var referensvärdena för skogen ska sättas, och varför regeringen inte tydligare hävdat det mandat man har fått av riksdagen att värna om det nationella självbestämmandet i skogsfrågor.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara dessa
två frågor.

Regeringen är angelägen om att arbeta i enlighet med riksdagens mandat och att värna den breda samsyn som finns i riksdagen kring att Sverige ska vara ledande i klimatarbetet. Genomförandet av Parisavtalet måste också bidra till genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. I förhandlingarna om EU:s klimat-ramverk till 2030 är det viktigt att värna en hög ambitionsnivå, samtidigt som det inte får hindra möjligheter till en långsiktigt ökad och hållbar produktion av bioenergi, livsmedel och fossilsnåla material från jord- och skogsbruket, eller insatser för biologisk mångfald. Regeringen delar Jonas Jacobsson Görtlers och Eskil Erlandssons syn att det svenska självbestämmandet i skogsfrågor är viktigt att värna. Den linje som regering och riksdag kommit överens har varit tydligt återgiven i instruktioner till de svenska representanterna i förhandlingarna och det är den linje som framförts
vid ett flertal tillfällen då frågor som rör skogsbruket i LULUCF-förordningen har varit uppe för diskussion i rådets arbetsgrupp. Reger-ingen arbetar aktivt och analyserar hur beslutsfarandet bör utformas för att behålla den nationella bestämmanderätten över referensnivån


samtidigt som det säkerställs att alla länder använder en ändamålsenlig metodik som säkerställer att inte ambitionsnivån undermineras.

Stockholm den 15 mars 2017

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2016/17:1020 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) (Besvarad 2017-03-08)

Fråga 2016/17:1020 Värnande av det svenska självbestämmandet över skogen

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Vid EU-nämnden den 14 oktober 2016 fick regeringen tydliga instruktioner att motverka de delar av EU-kommissionens förslag för nya regler gällande LULUCF (land use, land use change and forestry) som skulle komma att minska det svenska självbestämmandet över skogen.

Moderaterna fick stöd för sin avvikande mening, som lyder som följande:

”Sverige kan inte acceptera en förordning där nationellt självbestämmande över skogsfrågor på något sätt äventyras. Att EU-kommissionen genom referensvärden i delegerade akter bestämmer hur mycket skog som får avverkas i Sverige kan vi inte ställa oss bakom. Det ska vara medlemsstaterna som bestämmer över hur skogen inom medlemsstatens territorium förvaltas.”

Vidare har miljö- och jordbruksutskottet kommit med ett tillkännagivande i betänkande 2015/16:MJU10 som lyder som följande:

”Regeringen bör även fortsättningsvis värna den nationella beslutanderätten över skogsfrågor i samband med arbetet med EU:s skogsstrategi.”

Flera rådsarbetsgruppsmöten har redan hållits, och det är viktigt att Sverige gör sin röst hörd i denna för skogen avgörande fråga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka ståndpunkter och synpunkter har de svenska representanterna fört fram i samband med rådsarbetsgrupperna då LULUCF har behandlats?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.