Till innehåll på sidan

Vänersjöfartens förutsättningar att utvecklas

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1448 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2016/04857/TIF

N2016/04861/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1447 samt 2015/16:1448 av Cecilia Widegren (M) Vänersjöfartens förutsättningar att utvecklas

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för utveckling av Vänersjöfarten, och om regeringen avser att ta fram konsekvensanalyser med jobb och tillväxt i fokus, för att öka och förbättra möjligheter till sjötransporter och överföra landsvägstransporter till sjön.

Cecilia Widegren har även frågat stadsrådet Sven-Erik Bucht vilka konkreta åtgärder han avser att vidta för att gröna näringar och insjötrafiken i förening ska utvecklas och stärkas för fler jobb och tillväxt. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara även på den frågan.

Välfungerande och hållbara transporter i hela Sverige är en prioriterad fråga för regeringen. Transporternas miljö- och klimatpåverkan ska minska. Vi behöver fortsätta effektivisera transportsystemet och även öka trafiksäkerheten i linje med Nollvisionen. Ett väl fungerande transportsystem är en viktig del i regeringens arbete för fler jobb. Därför satsar regeringen bland annat på ökat järnvägsunderhåll och en förbättrad regelefterlevnad i yrkestrafiken.

När det gäller konkreta infrastrukturåtgärder för sjöfarten är Trafikverket och Sjöfartsverket de myndigheter som utreder kostnader och effekter av investeringar. Trafikverket har tillsammans med Region Värmland, Västra Götalandsregionen, Sjöfartverket och Göteborgs Stad genomfört en trafikslagsövergripande stråkstudie och åtgärdsvalsanalys av Göta älv och Vänerstråket. En andra fas av arbetet har inletts och ska ligga till grund för prioriteringarna i nästa trafikslagsövergripande infrastrukturplan som ska gälla för åren 2018–2029. Redovisning av detta arbete förväntas i höst. Regionerna tittar i samband med detta arbete på frågor om tillväst och sysselsättning.

Regeringen har även uppdragit åt Sjöfartsverket i februari 2016 att, i nära samarbete med Trafikverket, analysera utvecklingspotentialen för inlandssjöfarten och kustsjöfarten i Sverige, identifiera eventuella hinder mot en utveckling samt vid behov föreslå åtgärder i syfte att främja förutsättningarna för inlands- och kustsjöfarten. Vid genomförandet av uppdraget ska Sjöfartsverket och Trafikverket ha en dialog med Transportstyrelsen, aktörer med regionalt utvecklingsansvar samt övriga berörda. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2016.

Regeringen, som följer frågan noga, avvaktar nu resultaten från dessa arbeten innan eventuella nya initiativ tas.

Stockholm den 11 augusti 2016

Anna Johansson

Skriftlig fråga 2015/16:1448 av Cecilia Widegren (M) (Skickad 2016-07-12)

Fråga 2015/16:1448 Vänersjöfartens förutsättningar att utvecklas

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Insjötrafiken i Sverige spelar en viktig roll. I framtiden skulle den kunna växa i betydelse om den fick rimliga förutsättningar att utvecklas. Varje år fraktas 1,9 miljoner ton gods med fartyg till och från Vänerns hamnar, Sveriges största sjö, men bara en av de viktiga transportlederna på insjö. I Trafikverkets slutrapport om Göta älv och Vänerstråket gör man prognosen att godstransporterna på Vänern kommer fortsätta att öka fram till 2030.

En ny lågbro över Göta älv i Göteborg och gamla slussar i Trollhättan hotar dock framtiden för den viktiga Vänersjöfarten. Kommunerna runt Vänern, Sjöfartsverket med flera har överklagat tillståndet för bron, som riskerar att hindra den viktiga insjötrafiken på Göta älv och Vänern.

Ett fartyg som maximalt utnyttjar utrymmet i Trollhätte kanals slussar lastar lika mycket som fem godståg – eller 135 lastbilar. Skulle Vänersjöfarten försvinna behövs ytterligare 140 000 lastbilar och 1 500 tåg – varje år.

En höjning av avgifter och kostnader som inte står i proportion till 148 procent som föreslagits, och utan någon som helst konsekvens- och rimlighetsanalys, är inte att bejaka framtidens insjötrafik.

Sjöfarten är en viktig resurs för näringslivet runt Vänern. Gods som transporteras på sjön medverkar till att kraftigt avlasta väg- och järnvägsnätet i regioner runt Vänern och bidrar till en bättre miljö. Om godset flyttar från sjö till lastbil blir det en miljömässig försämring. Sjöfarten är dessutom av avgörande betydelse för tillväxt och jobb i Vänerområdet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht (S):

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att gröna näringar och insjötrafiken i förening ska utvecklas och stärkas för fler jobb och tillväxt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.