Till innehåll på sidan

Våldtäkter och övergrepp i iranska fängelser

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1191 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

Händelser

Inlämnad
2009-09-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-17
Svar anmält
2009-09-21

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 september

Svar på fråga

2008/09:1191 Våldtäkter och övergrepp i iranska fängelser

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra för att lyfta fram frågan om våldtäkter och övergrepp i iranska fängelser. Hon har även frågat mig vad jag avser att göra under det svenska ordförandeskapet för frigivning av demonstranter och stöd för de demokratiska krafterna i Iran.

Den svenska regeringen delar Amineh Kakabavehs oro angående de rapporter som framkommit om våldtäkter och tortyr av fängslade MR-aktivister, journalister, dissidenter med flera i Iran. Främjandet av mänskliga rättigheter utgör en central del av Europeiska unionens och Sveriges dialog med Iran, vilket jag tydligt gjorde klart vid flera tillfällen för de iranska motparterna. Genom vårt ordförandeskap i EU har vi också på flera olika sätt gjort kraftfulla politiska markeringar mot de iranska myndigheternas brutala hantering av efterdyningarna av valet. Det senaste exemplet är vårt ordförandeskapsuttalande från den 9 september angående polisräderna mot en av de fyra presidentkandidaterna, Karroubis kontor, och andra organisationers kontor, som arbetar med att kartlägga och förbättra situationen för de fängslade demonstranterna.

Både nationellt och under det svenska ordförandeskapet fäster regeringen särskild vikt vid hur skyddet för MR-aktivister med flera kan stärkas. Både genom EU och bilateralt tar vi i direkta kontakter med de iranska myndigheterna upp enskilda fall, utöver vår syn på den allvarliga övergripande bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna.

Regeringen avser att även fortsättningsvis verka både bilateralt och via EU för att försöka förmå Iran att respektera de konventioner landet skrivit under samt uppmana till etablerandet av ett självständigt rättsväsen.

Skriftlig fråga 2008/09:1191 av Kakabaveh, Amineh (v) (korrekturläst 2009-09-01)

den 1 september

Fråga

2008/09:1191 Våldtäkter och övergrepp i iranska fängelser

av Amineh Kakabaveh (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under massdemonstrationerna efter presidentvalet har tusentals demonstranter blivit arresterade och fängslade i Iran. När oppositionella mot regimen och inom regimen protesterade tillgrep de makthavande grovt våld och gjorde sig skyldiga till övergrepp.

Enligt rapporter i medier har det förekommit våldtäkter, tortyr och övergrepp mot fängslade kvinnor och män. En av polischeferna vid namn Esmail Ahmadi-Moghaddarn erkänner att demonstranter har torterats i exempelvis fängelsecentret Kahrizak, samt att flera har dött under oklara omständigheter. Enligt flera iranska medier, även enligt Times, har våldtäkter mot kvinnor och män förekommit och förekommer dagligen. Den iranska regimen dödar sina kritiker och motståndare. Den gör det efter summariska rättegångar, där det inte finns en tillstymmelse till rättssäkerhet, eller genom att låta säkerhetstjänsten lönnmörda dem. Pasdaran, revolutionsgardisterna, tar sig rätten att själva avrätta människor och gör det regelbundet.

Sverige måste använda sin röst och sitt ordförandeskap i EU och genom detta agera kraftfullt mot den iranska regimen. Vad det borde handla om för Sveriges och EU:s del är att göra konkreta politiska markeringar och kombinera dem med kännbara ekonomiska punktsanktioner.

Vad avser utrikesministern att göra för Sveriges del, när Sverige är ordförandeland i EU, för att frige demonstranterna och stödja de demokratiska krafter i Iran som kämpar för ett politiskt system där alla har rätt att rösta och alla har rätt att ställa upp i val?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.