Till innehåll på sidan

Våld i utsatta områden

Svar på skriftlig fråga 2010/11:602 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

Händelser

Inlämnad
2011-06-21
Anmäld
2011-06-21
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:602 Våld i utsatta områden

Justitieminister Beatrice Ask

Esabelle Dingizian har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska våldets utbredning i utsatta områden.

Regeringen har satsat kraftfullt på rättsväsendet under gångna mandatperioden. Målet om 20 000 poliser har nåtts. Tillgängligheten och synligheten har ökat genom att fler poliser arbetar i yttre tjänst. Det spelar stor roll för tryggheten att polisen finns i närheten och kan vara på plats snabbt om något händer.

Regeringen har utöver satsningen på 20 000 poliser vidtagit en rad olika åtgärder för att minska våldet. Många av de vapen som används vid skottlossningar mellan ungdomar är illegala och har smugglats in i Sverige.

För att minska tillgången på vapen och därmed även det riktigt grova våldet har regeringen gett Rikspolisstyrelsen och Tullverket i uppdrag att minska införseln av illegala skjutvapen.

Att ungdomar dras in i grov kriminalitet är allvarligt. För att förebygga detta behöver många aktörer samverka. Det är också viktigt att det brottsförebyggande arbetet sker på lokal nivå av dem som bäst känner till de problem som finns i närområdet. Regeringen har gett Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans initiera ett pilotprojekt som syftar till att hindra att ungdomar rekryteras till kriminella nätverk och att underlätta för dem som vill lämna kriminella gäng. Inom sociala insatsgrupper kommer en fördjupad samverkan att ske mellan polis, socialtjänst och skola.

När ungdomar har begått brott är det viktigt att brotten utreds så snabbt som möjligt. Åklagarmyndigheten och Rikspolisstyrelsen har därför fått ett gemensamt uppdrag att korta handläggningstiden för ungdomsärenden.

Skriftlig fråga 2010/11:602 av Dingizian, Esabelle (MP) (korrekturläst 2011-06-21)

den 21 juni

Fråga

2010/11:602 Våld i utsatta områden

av Esabelle Dingizian (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Rapporterna om skottlossningar och skjutna personer duggar numera tätt i Sverige. Det gäller också i Stockholmsområdet och inte minst har de norra delarna av Botkyrka drabbats hårt. I januari i år kom två maskerade män in på fritidsgården i Fittja och började skjuta. De avlossade sammanlagt nio skott. Senast på lördagen sköts en man till döds i ett trapphus i Fittja.

Vissa åtgärder har vidtagits för att komma till rätta med dessa allvarliga problem. Förra året fick Södertörnspolisen i uppdrag att starta att projekt för att öka tryggheten och motverka brottsligheten i Alby och Fittja. På så vis föddes projektet Alfi, som är en förkortning av områdesnamnen Alby och Fittja. Projektet är ett samarbete mellan polisen och Botkyrka kommun och innebär bland annat att polisen ökar sin närvaro i området och placerar fler poliser på poliskontoret i Fittja. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten för de boende och andra verksamma i Alby och Fittja.

Trots detta visar de senaste händelserna i Fittja att insatserna är otillräckliga. Skjutningarna skapar oro och otrygghet för hela områdets befolkning och stora insatser behövs för att dels skapa ett lugn bland invånarna och dels förebygga det alltmer besinningslösa våldet.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga justitieminister Beatrice Ask:

Avser justitieministern att ta initiativ till ytterligare åtgärder i syfte att minska våldets utbredning som möjliggör ökad trygghet i de utsatta områdena?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.