Till innehåll på sidan

Vägar framåt för en bättre nutritionsvård

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1436 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/04690/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1436 av Jenny Petersson (M) Vägar framåt för en bättre nutritionsvård

Jenny Petersson har frågat mig när jag och regeringen kommer att se till att en kartläggning av undernäring sker samt utvärdera implementeringen av Socialstyrelsens föreskrifter Förebyggande av behandling vid undernäring.

Rätt mat och näring är avgörande för patientsäkerheten. Sjukdomsrelaterad undernäring har länge uppmärksammats som ett stort hälsoproblem. Trots detta är undernäring vanligt i samband med sjukdom. Konsekvenserna är minskad livskvalitet, försämrad funktionsförmåga och ökad risk för annan sjuklighet och död. Därför tog Socialstyrelsen fram nya föreskrifter som började gälla den 1 januari 2015. De bindande reglerna ställer krav på rutiner inom sjukvården, äldreomsorgen och vissa boendeformer för personer med funktionsnedsättning. Det kräver att vården och omsorgen arbetar systematiskt utifrån rutiner. Som ett komplement till föreskrifterna har Socialstyrelsen sedan tidigare tagit fram en vägledning – Näring för god vård och omsorg. I den finns praktiskt stöd till hur vården kan arbeta för att förebygga och behandla undernäring.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska vårdgivaren fastställa rutiner för när en patients näringstillstånd ska utredas och hur en utredning av näringstillståndet ska göras. Vidare ska vårdgivaren fastställa rutiner för hur undernäring ska förebyggas och hur undernäring ska behandlas. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete trädde i kraft den 1 januari 2012. Föreskrifterna är gemensamma för hälso- och sjukvård, tandvård socialtjänst och verksamheter enligt LSS. Enligt föreskrifterna ska vårdgivare t.ex. bedriva egenkontroll vilket innebär systematisk uppföljning och utvärdering av den egna verksamheten.

Många kommuner och landsting har under senare år aktivt arbetat med utveckling av måltidsområdet och med förebyggande av undernäring med stöd av statliga stimulansmedel. Ett exempel är användning av kvalitetsregistret Senior Alert för personer över 65 år, där riskbedömning av undernäring ingår. Det har bidragit till att problematik med undernäring för personer över 65 år kan synliggöras och därmed förebyggas och åtgärdas. Livsmedelsverket har också ett fortsatt uppdrag att driva och vidareutveckla kompetenscentrum för måltider inom vård, skola och omsorg. I uppdraget ingår bl.a. att tillhandahålla kunskap till kommunerna inom måltidskunskap, hållbara matvanor och nutrition.

Stockholm den 11 juli 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2015/16:1436 av Jenny Petersson (M) (Skickad 2016-07-04)

Fråga 2015/16:1436 Vägar framåt för en bättre nutritionsvård

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Alla patienter ska erbjudas en god och säker nutritionsvård. Det är dags för regeringen och ansvarig minister att följa upp hur Socialstyrelsens föreskrifter efterlevs. Nutrition är ett område att följa upp för att hitta vägar framåt för att undvika undernäring i svensk hälso- och sjukvård.

Undernäring leder till onödigt lidande för de patienter som drabbas och till ökade samhällskostnader. Undernärda patienter löper större risk att drabbas av komplikationer, vilket i sin tur innebär än mer lidande för den enskilda samt högre vårdkostnader.

I Socialstyrelsens Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2016 belyser man att det saknas aktuell data om förekomsten av undernäring inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Det finns inte heller data för hur prevalens skiljer sig åt mellan olika verksamheter inom slutenvården eller inom hemsjukvården. I äldre svenska studier, som omfattade drygt 5 000 patienter, var 28 procent undernärda. Bland kroniskt sjuka äldre var prevalensen ännu högre.

Socialstyrelsen har i sina nya föreskrifter Förebyggande av behandling vid undernäring, som trädde i kraft den 1 januari 2015, skärpt kraven på att förebygga undernäring inom vården. Det är ett steg i rätt riktning. Nästa steg är att få fram fakta om hur vårdgivarna går till väga för att upptäcka och behandla patienter som lider av eller riskerar att drabbas av undernäring. Detta går inte i dag eftersom det saknas en ordentlig kartläggning av problemets omfattning och kostnader.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

När kommer statsrådet och regeringen att se till att en kartläggning av undernäring sker samt utvärdera implementeringen av Socialstyrelsens föreskrifter Förebyggande av behandling vid undernäring?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.