Utvecklingen i Kongo

Svar på skriftlig fråga 2012/13:692 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

Händelser

Inlämnad
2013-08-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-22
Svar anmält
2013-08-22

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 augusti

Svar på fråga

2012/13:692 Utvecklingen i Kongo

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om regeringen kommer att upprätthålla kompetens för bedömningar av Stora sjöregionen och förstärka stöd till östra Kongo samt hur jag bedömer utvecklingen i Demokratiska republiken Kongo, DRK.

Utvecklingen i DR Kongo är bekymmersam med stort mänskligt lidande. Särskilt oroande är situationen för kvinnor och barn. Men det finns också ljusglimtar. Med stöd av FN och regionala organisationer enades parterna i Stora sjöregionen i februari i år om ett ramavtal för fred, säkerhet och samarbete i DR Kongo och regionen, vilket kan komma att bidra till varaktig fred och stabilitet. Sverige och EU har välkomnat detta avtal. Vidare har FN utsett ett särskilt sändebud för Stora sjöregionen, Mary Robinson, samt förstärkt FN:s stabiliseringsinsats, Monusco, med en interventionsbrigad vilket innebär att styrkan nu uppgår till ca 20 000 man.

Jag anser att konfliktens underliggande orsaker måste hanteras. Det gäller inte minst stärkt respekt för territoriell integritet och mänskliga rättigheter samt ekonomisk och social utveckling. För att lösa konfliktens grundorsaker är det avgörande att regeringarna i regionen tar sitt ansvar. Från svensk sida har vi betonat vikten av en politisk snarare än en militär lösning. Ökad jämställdhet och ett stärkt civilsamhälle är prioriterat liksom en genomgripande reform av säkerhetssektorn. Det är också viktigt att det internationella samfundets insatser samordnas, inklusive FN, Världsbanken och EU.

Svenskt bistånd till DR Kongo uppgick 2012 till ca 480 miljoner kronor inklusive humanitärt stöd. I juni gav regeringen Sida i uppdrag att ta fram resultatförslag för en ny svensk strategi gällande vårt bistånd till landet de kommande fem åren. Sverige bidrar även till Monusco med militärobservatörer, poliser och kriminalvårdare, totalt 14 personer, samt med tre personer till EU:s polisinsats, Eupol, och en person till EU:s insats till stöd för säkerhetssektorreform i DR Kongo, Eusec. Sverige har genom att bidra med genus- och MR experter inom ramen för Eupol och Eusec särskilt bidragit till att utbilda poliser i DR Kongo i kunskap om sexuellt våld och barns rättigheter. Både i Kinshasa och i New York för Sverige en aktiv dialog med DR Kongos myndigheter, Monusco och humanitära aktörer kring ansvarstagande avseende skydd av civila.

Vi fortsätter att noga följa utvecklingen i regionen.

Skriftlig fråga 2012/13:692 av Hägg, Carina (S) (korrekturläst 2013-08-07)

den 7 augusti

Fråga

2012/13:692 Utvecklingen i Kongo

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Det krävs en trovärdig politisk process för att kunna avsluta krisen i Demokratiska republiken Kongo. Såväl grundorsakerna till det cykliska våldet i landet som dess konsekvenser behöver uppmärksammas men kräver också en lösning. Jag välkomnar humanitärt stöd och kapacitetsuppbyggnad.

Framväxten av politiska partier kan liksom civilsamhället stödjas. I dag finns frågetecken, men näringslivet kan med åtgärder utgöra en del av samhällets utveckling. Landets egna säkerhetsstrukturer behöver förstärkas till skydd för de mänskliga rättigheterna. Men under sommaren har oroande rapporter om den bräckliga fredsprocessen kommit från östra Kongo. Stöd från FN, regionen med Afrikanska unionen (AU) samt EU med Sverige är viktigt. Kommer regeringen att upprätthålla kompetens för bedömningar av Stora sjöregionen och förstärka stödet till östra Kongo?

Hur bedömer utrikesminister Carl Bildt utvecklingen i Demokratiska republiken Kongo?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.