Till innehåll på sidan

Utvärdering av den nya strategin för Palestina

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1881 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


UD2020/

Utrikesdepartementet

Minister

n

för internationellt utvecklingssamarbete

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1881 av Hans Wallmark (M)
Utvärdering av den nya strategin för Palestina

Hans Wallmark har frågat mig hur jag och regeringen avser utvärdera och följa upp den nya strategin för Palestina som antogs i juni i år, för perioden 2020–24.

Jag har på tidigare frågor om biståndet till Palestina svarat att svenskt bistånd ska användas där det behövs och gör bäst nytta. Det är på denna basis regeringen beslutar om utvecklingssamarbetets utformning; utifrån en samlad bedömning om var och på vilket sätt det kan användas mest effektivt.

Det genomförs fortlöpande utvärderingar och uppföljningar av samtliga strategier för utvecklingssamarbetet på olika nivåer. Detta gäller alltså även den nya Palestina-strategin. Utvärderingar och uppföljningar görs i samband med att regeringen tar fram nya strategier, i samband med Sidas årliga rapportering och i samband med att vi läser ambassadernas rapporter från utrikesförvaltningens olika hörn. Modellen för utvärdering och uppföljning har ändrats över tid. Dagens modell följer de generella metoder och regelverk som den tidigare borgerliga regeringen etablerade för drygt tio år sedan. Jag och mina kollegor inom UD ser dessutom över biståndet till ett land när vi reser, eller som i dessa dagar, när vi digitalt har dialog med ländernas och partnerorganisationernas företrädare.

Som ett exempel på hur detta kan se ut genomförde Sida 2017 en halvidsöversöversyn av det samlade stödet till Palestina inom ramen för den dåvarande strategin. Sidas bedömning var att den då gällande strategin fortsatt var relevant, och att det sammantagna stödet utgjorde en effektiv ansats för att stärka möjligheterna för statsbyggande. Detta resultat har vi haft med oss in i arbetet med den strategi som nu har beslutats, och som har samma huvudsakliga inriktning som sin föregångare.

Sverige kommer alltså under strategiperioden regelbundet utvärdera biståndet som går till aktörer i regionen, genom de vanliga kanalerna och metoderna, och fortsätta att arbeta för att förbättra människors levnadsvillkor i Palestina.

Stockholm den 13 augusti 2020

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2019/20:1881 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2020-07-30)

Fråga 2019/20:1881 Utvärdering av den nya strategin för Palestina

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Regeringen har i dagarna antagit en ny strategi för Palestina som ska gälla under perioden 2020–2024. Totalt omfattar den bistånd på 1,5 miljarder kronor. Ett antal områden berörs, från klimat till jämställdhet och mänskliga rättigheter. Bland annat noteras följande som målsättning: ”Förbättrade förutsättningar för individer och det civila samhället att delta i och påverka politiska processer samt stärkt respekt för de mänskliga rättigheterna.” Samt vidare: ”Stärkta, demokratiska, offentliga institutioner, inklusive minskad korruption, samt ökade möjligheter till ansvarsutkrävande.”

Av strategin på drygt sex sidor framgår inte hur målen ska följas upp och utvärderas. För att det hela ska vara meningsfullt är det viktigt att det går att veta att det arbete som bedrivs går framåt och är meningsfullt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att utvärdera och följa upp den nya strategi för Palestina som antagits för perioden 2020–2024?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.