Till innehåll på sidan

Utökat blyhagelförbud

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2103 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:2103 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Utökat blyhagelförbud

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att motarbeta ett utökat blyförbud.

I Sverige får ammunition i form av blyhagel inte användas vid jakt på våtmarker eller vid jakt över grunda delar av öppet vatten. Blyhagel får heller inte användas vid skytte som inte är jakt, till exempel sportskytte. Att reglera blyhagel inom EU har bedömts vara angeläget ur ett riskminskningsperspektiv. Det är också angeläget att harmonisera reglerna inom EU. Kommissionen gav därför Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa i uppdrag att ta fram ett förslag till begränsning av bly i hagel för jakt i våtmarksområden. Sverige och flera andra medlemsländer har i dag nationella förbud, som ser lite olika ut. Det går endast att begränsa användningen av ett ämne om det finns lämpliga alternativ, som dessutom är bättre för människors hälsa och miljön. Det finns i dag flera olika sådana alternativ till blyhagel, till exempel stålhagel, vismut- eller volframbaserat hagel. Kommissionen har konstaterat att den enda överenskomna enhetliga definitionen av våtmark som finns är Ramsarkonventionens definition av våtmark. Det får som konsekvens att det föreslagna förbudet kommer att beröra större områden i Sverige än det nuvarande svenska förbudet. Viktigt att stryka under är att förslaget innebär att förbudet endast gäller i samband med jakt över våtmark.

Begränsningen bedöms kunna förhindra att 4 000 ton bly per år sprids i våtmark inom EU, vilket skulle kunna förhindra cirka en miljon sjöfåglars död varje år. Det gäller fåglar som förgiftas och dör till följd av att de har ätit blyhagel som ligger kvar i mark och sjöbottnar. Till det kommer sekundärförgiftning av rovdjur och asätare samt risker för människor som äter blyförgiftat kött.

Bly är ett av de farligaste ämnen vi känner till, både för människor och miljön eftersom det är reproduktionstoxiskt, skadar nervsystemet, våra inre organ och misstänks kunna orsaka cancer. Foster och barn, i synnerhet barn som ammar, är extra känsliga. Eftersom bly är ett grundämne bryts det inte ner, utan finns kvar. Bly är mycket giftigt för den akvatiska miljön. Det finns inte någon säker nivå för exponering för bly.

Att bly ska fasas ut har varit en svensk målsättning under många år. Det är en del av miljökvalitetsmålet giftfri miljö. Det slogs fast i propositionen På väg mot en giftfri vardag (prop. 2013/14:39).

I processen med att ta fram förslag till EU-gemensam begränsning granskas underlagen av två olika vetenskapliga kommittéer, en för riskbedömning och en för analys av samhällsekonomiska konsekvenser. Ledamöterna i dessa kommittéer är invalda på personliga meriter och kompetens. När förslag till användningsbegränsningar inom EU tas fram görs det alltid en gedigen samhällsekonomisk avvägning, där ingår bland annat en genomgång av alternativ och ekonomiska konsekvenser.

Omröstning om denna begränsning ägde rum i Reachkommittén den 3 september. Förslaget bifölls med kvalificerad majoritet hos medlemsländerna. Sverige röstade för förbudet.

Stockholm den 17 september 2020

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2019/20:2103 av Marléne Lund Kopparklint (M) (Besvarad 2020-09-03)

Fråga 2019/20:2103 Utökat blyhagelförbud

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

EU driver just nu på för utökat förbud mot blyhagelammunition. Detta trots att Sverige redan i dag har ett förbud mot blyhagel vid jakt på våtmarker eller vid jakt över grunda delar av öppet vatten. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i miljön. Ett blyhagelförbud som tidigare utretts noggrant på vetenskaplig grund och som man kommit fram till är motiverat i ”riktiga” våtmarker. Ett bra och väl motiverat befintligt förbud utifrån ett miljöperspektiv. 

Trots det väl underbyggda förbud som redan finns i dag vill EU-kommissionen nu dra det ännu längre och radikalt försvåra för svensk jakt. Detta genom att klassa nästan hela Sverige som våtmark, vilket är helt orimligt och får konsekvensen att det i praktiken blir omöjligt att använda blyhagel vid jakt. Trots att Sverige tillsammans med 23 andra EU-länder redan har ett blyhagelförbud i våtmark. 

EU och regeringen är alltså på väg att införa ett förbud mot att ha blyhagel på sig samtidigt som man vistas inom 100 meter från vatten. Som vatten räknas flytande, statiskt och artificiellt anlagt vatten. Man kommer att anses skyldig tills motsatsen bevisats, vilket är tvärtemot vår grundläggande rättsliga princip om oskuldspresumtion. 

Regeringen behöver nu göra allt som står i dess makt för att motverka detta extrema förslag, som i sin tur kommer att försvåra de viktiga uppgifter som landets jägare utför. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur ämnar ministern verka för att motarbeta ett utökat blyförbud som i praktiken innebär jaktförbud med blyhagel för landets jägare?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.