Till innehåll på sidan

Uppsägningar hos Svenska Spel

Svar på skriftlig fråga 2023/24:500 besvarad av Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:500 Uppsägningar hos Svenska Spel

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Svar på fråga 2023/24:500 av Hanna Westerén (S)
Uppsägningar hos Svenska Spel

Hanna Westerén har frågat hur jag och regeringen försäkrar oss om att en organisationsförändring i den statliga bolagsportföljen inte slår orimligt hårt mot en landsända, i det här fallet Gotland.

AB Svenska Spel och övriga bolag med statligt ägande lyder under samma lagar som privatägda bolag, däribland aktiebolagslagen (2005:551). I aktiebolagslagen finns en uppdelning av ansvar mellan ägare, styrelse och ledning. Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet.

Organisationsförändringar är en del av bolagets verksamhet och utgör operativa frågor för bolagets styrelse och ledning att hantera. Jag har förtroende för att AB Svenska Spels ledning och styrelse agerar på bästa sätt för att säkra ett långsiktigt konkurrenskraftigt bolag.

Stockholm den 31 januari 2024

 

 

 

Elisabeth Svantesson

 

Skriftlig fråga 2023/24:500 av Hanna Westerén (S) (Besvarad 2024-01-22)

Fråga 2023/24:500 Uppsägningar hos Svenska Spel

av Hanna Westerén (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Nyligen blev det känt att statligt ägda Svenska Spel ämnar förändra (”framtidssäkra”) sin organisation. Bolaget har i dag drygt tusen anställda och huvudkontoret är placerat i Visby. Man har verksamhet i Solna och Visby, med cirka 500 anställda på respektive ort. Prognosen är att cirka 80 personer i Visby och 80 personer i Solna kommer att behöva söka nya arbeten.

80 arbetstillfällen i Solna är hanterbart i landets mest dynamiska arbetsmarknadsregion, medan 80 arbetstillfällen på Gotland är ett dråpslag. Ansvaret vilar tungt på regeringen att hålla ihop landet och främja att det går att leva och verka i hela landet. Det medför också att aktsamhet bör iakttas när statliga aktörer organiserar om, så att en omorganisation inte slår orimligt hårt mot en del av landet. 80 kvalificerade arbetstillfällen – enligt bolagets egen prognos – är ett hårt slag för Gotland i en utmanande tid.

Jag vill därför fråga finansminister Elisabeth Svantesson: 

 

Hur försäkrar sig ministern och regeringen om att en organisationsförändring i den statliga bolagsportföljen inte slår orimligt hårt mot en landsända, i det här fallet Gotland?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.