Upproret i Syrien

Svar på skriftlig fråga 2010/11:643 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

Händelser

Inlämnad
2011-08-05
Besvarad
2011-08-18
Besvarad
2011-08-19
Anmäld
2011-08-25
Svar anmält
2011-08-25

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 augusti

Svar på fråga

2010/11:643 Upproret i Syrien

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra, för Sveriges del, för att inom EU verka för en skärpning av EU:s sanktioner samt verka för sanktioner i FN.

Sverige har aktivt medverkat till de sanktioner som den Europeiska unionen antog den 9 maj i syfte att uppnå en förändring av den syriska statsledningens politik. Sanktionerna riktas mot personer som anses ha nyckelfunktioner i den syriska regimen och bära ansvar för det våldsamma förtrycket mot den egna befolkningen. Som en följd av den fortsatta repressionen har dessa utvidgats hittills tre gånger, den 23 maj, den 23 juni och den 1 augusti och omfattar nu totalt 35 personer och fyra enheter. EU har beredskap att införa ytterligare sanktioner i ljuset av händelseutvecklingen i landet.

Sverige har även aktivt medverkat till Europeiska unionens ansträngningar för att FN:s säkerhetsråd ska ta sitt ansvar och välkomnar det uttalande som antogs den 3 augusti som ett första steg i rätt riktning. Det vore förstås välkommet om sanktioner på global nivå kunde antas även om förutsättningarna att få till stånd sådana förefaller vara begränsade i nuläget.

Skriftlig fråga 2010/11:643 av Kakabaveh, Amineh (V) (korrekturläst 2011-08-05)

den 5 augusti

Fråga

2010/11:643 Upproret i Syrien

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I årtionden har regimen i Syrien med ytterst brutala metoder styrt över folket i Syrien. I och med Bashar al-Assads makttillträde utlovades reformer, men förtrycket har fortsatt och medfört att folket rest sig i omfattande demonstrationer, som nu pågått i flera månader. Demonstrationerna har mötts med ett urskillningslöst mördande, som riktat sig mot såväl barn som vuxna. Barn har arresterats, torterats och mördats.

FN:s säkerhetsråd kan likafullt inte enas om sanktioner mot Syrien. Enskilda stater inom EU har på egen hand vidtagit sanktioner, såsom exempelvis Italien. Inget torde hindra Sverige att vidta sanktioner för egen del och inom EU verka för kraftfulla sanktioner mot den syriska regimen. Fördömanden av vad som sker räcker inte långt när det gäller den syriska regimen. Frågan blir därför vad ministern avser att göra för Sveriges del och för att inom EU verka för en skärpning av EU:s sanktioner samt – det bästa för att öka trycket på den syriska regimen – verka för sanktioner i FN.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser ministern att göra, för Sveriges del, för att inom EU verka för en skärpning av EU:s sanktioner samt verka för sanktioner i FN?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.