Till innehåll på sidan

Upprättelse för internerade i arbetskompanier

Svar på skriftlig fråga 2010/11:611 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

Händelser

Inlämnad
2011-06-21
Anmäld
2011-06-21
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:611 Upprättelse för internerade i arbetskompanier

Försvarsminister Sten Tolgfors

Jonas Sjöstedt har frågat statsministern vad han avser att göra för att ge de internerade upprättelse. Frågan har överlämnats till mig.

Den dåvarande regeringen avslog den 30 maj 1985 en framställan om att tillsätta en utredning om omständigheterna kring de så kallade arbetskompanierna under andra världskriget. I beslutet anförde regeringen bland annat att besluten att inrätta särskilda enheter för värnpliktiga som bedömdes kunna skapa oro genom till exempel agitatorisk verksamhet vid de reguljära förbanden hade sin bakgrund i då rådande uppfattningar om vad som utgjorde hot mot landet. Regeringen anförde vidare att strävandena att hålla Sverige utanför kriget sattes före individens rättssäkerhet på grunder som inte skulle anses godtagbara i dagens samhälle, men att det inte var meningsfullt att nu granska förhållanden under början av 1940-talet i syfte att få underlag för uttalanden om lämpligheten av vissa åtgärder.

Vid riksmötet 1987/88 avslog riksdagen ett motionsyrkande av Lars Werner med flera (vpk) om upprättelse av de personer som internerades i arbetsläger under andra världskriget (KU 1987/88:10, RD 36). Konstitutionsutskottet ansåg att det efter den långa tiden som förflutit inte var meningsfullt att vidta åtgärder för att utreda påtalade förhållanden.

Jag finner inte skäl att göra någon annan bedömning än den som regeringen och riksdagen tidigare gjort.

Skriftlig fråga 2010/11:611 av Sjöstedt, Jonas (V) (korrekturläst 2011-06-21)

den 21 juni

Fråga

2010/11:611 Upprättelse för internerade i arbetskompanier

av Jonas Sjöstedt (V)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Under andra världskriget internerades flera hundra svenska värnpliktiga i särskilda arbetskompanier. De internerade upplevde oftast själva att de hade berövats sin frihet på politisk grund. Den absoluta merparten av de internerade var antifascister och vänstersympatisörer. Flest värnpliktiga internerades under sommaren 1941 då Nazityskland anföll Sovjetunionen. Detta var en del av den omfattande eftergiftspolitiken gentemot Tyskland. Vid en tysk ockupation av Sverige hade de internerade i lägren svävat i uppenbar livsfara.

Många av de internerade upplevde arbetskompanierna som en kränkning och många av dem sökte upprättelse efter kriget. I dag lever på sin höjd några få av de direkt berörda. Ingen svensk regering har ännu varit beredd att ge upprättelse eller en ursäkt till de internerade.

Min fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt är:

Vad avser statsministern att göra för att ge de internerade upprättelse?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.