Till innehåll på sidan

Uppeldning av vaccindoser

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2928 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/07614 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2928 av Björn Söder (SD) Uppeldning av vaccindoser

Björn Söder har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder med anledning av uppeldning av vaccindoser i Malawi, och även kräva att Covax ordentligt utreder och planerar så att alla vaccindoser kommer till användning.

Som jag tidigare har framhållit är global tillgång till vaccin mot covid-19 en prioriterad fråga för regeringen. Det är en inte enbart en fråga om solidaritet utan handlar även om upplyst egenintresse. Pandemin är inte över förrän den har besegrats överallt. Utan global tillgång till vaccin ökar risken för skadliga mutationer som också kan drabba Sverige. Vårt stora bidrag till Covax spelar en viktig roll.

Det är viktigt att notera att de vaccindoser som destruerades inte hade donerats via Covax. Samtidigt är det naturligtvis olyckligt att Malawi fått ett antal doser med kort utgångsdatum, vilket ledde till att vissa doser fick destrueras av säkerhetsskäl, för att stärka människors förtroende för vaccinationskampanjen. Vid alla vaccinationsinsatser är det avgörande att säkerställa att rätt kapacitet finns i mottagande land för att kunna ta emot och använda vaccinsdoser. Därför stödjer Sverige Gavis, WHO:s och UNICEF:s arbete som syftar till att hjälpa låginkomstländer att stärka planeringskapacitet och vaccinationsprogram. Jag har också personligen följt upp dessa stöd med bilaterala samtal med företrädare för Covax, Gavi och WHO. Sverige delar vaccin direkt från tillverkaren via Covax, som ser till att doser levereras till länder när de har bevisad kapacitet att omedelbart använda dem, för att säkerställa att alla donerade doser kommer till användning.

Stockholm den 2 juni 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:2928 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-05-20)

Fråga 2020/21:2928 Uppeldning av vaccindoser

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Regeringen meddelade i början av maj att man planerar för att donera 1 miljon doser av Astra Zenecas vaccin till Covax för att bidra till att möta det akuta behovet av vaccin världen över. Redan i februari meddelade man att Sverige fördubblar sitt stöd genom att ge ytterligare 100 miljoner kronor till det globala vaccinationsprogrammet Covax, som ska säkerställa att befolkningsgrupper i låg- och medelinkomstländer också har tillgång till ett vaccin mot covid-19.

Nu kommer rapporter om att närmare 20 000  av de 102 000 vaccindoser från Astra Zeneca som Covax har gett till Malawi har eldats upp.

Intresset i Malawi för att vaccinera sig har varit svalt. När utgångsdatumet passerades den 13 april hade omkring en femtedel av doserna ännu inte använts. Då uppgifterna om de utgångna doserna spreds ville ännu färre vaccinera sig.

En läkare säger till BBC att ”när nyheten spred sig att vi hade gammalt vaccin märkte vi att människor inte längre kom till våra kliniker för att vaccineras.” I detta läge kände sig landets hälsomyndighet tvingad att agera, och man beslutade att elda upp 19 610 utgångna doser i syfte att försäkra befolkningen om att de vaccin man använder är säkra.

När det svenska stödet fördubblas till Covax och den svenska regeringen dessutom beslutat att skänka 1 miljon vaccindoser borde rimligen krav också ställas från regeringens sida på att Covax ordentligt utreder var behoven av vaccindoser är som störst för att därmed förhindra att doser eldas upp.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Avser statsrådet att mot bakgrund av Sveriges stöd och donationer till Covax vidta några åtgärder med anledning av det inträffade och även kräva att Covax ordentligt utreder och planerar så att alla vaccindoser kommer till användning?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.