Till innehåll på sidan

Ungas företagsamhet

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1278 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:1278 av Christian Holm Barenfeld (M) Ungas företagsamhet

Christian Holm Barenfeld har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att främja ungas entreprenörskap.

Låt mig först konstatera att jag och Christian Holm Barenfeld är helt eniga om att det är viktigt att unga får arbetslivserfarenhet och att vi får fler och växande företag som kan utvecklas och skapa nya jobb i Sverige.

Därför är det glädjande att svensk ekonomi är stark och att 7 av 10 små och medelstora företag vill växa. Internationella undersökningar visar återkommande att företagen i Sverige har mycket goda förutsättningar och ramvillkor i förhållande till omvärlden.

Regeringen har en politik för att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för fler och växande företag. Vi har förbättrat tillgången till kapital genom bland annat Saminvest AB och Stiftelsen Norrlandsfonden, infört skattelättnader för personaloptioner i vissa fall, infört ett växa-stöd så att soloföretagare kan få över 60 000 kronor i rabatt när de anställer sin första medarbetare. Nyligen presenterade regeringen också förslag som innebär förbättrade och mer likvärdiga villkor i trygghetssystemen för företagare.

Attityder och förmågor grundläggs tidigt i livet och insatser som uppmuntrar ungas entreprenörskap och innovationskraft, som t.ex. Ung Företagsamhets arbete, är viktiga för att fler ska se företagandet som ett alternativ. Regeringen öronmärker i budgetpropositionen 72 miljoner kronor över tre år till en särskild satsning på att stärka ungas entreprenörskap. Vi fattade nyligen beslut om tre satsningar för att unga ska få ett ökat intresse för och bättre kunskap om företagande: Skolverket tillförs 10 miljoner kronor för att stärka arbetet med entreprenörskap och företagande bland unga i grundskola och gymnasieskola. Satsningen kommer att innebära att Skolverket kan fördela mer pengar till skolhuvudmän och organisationer som arbetar med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande bland unga, bland annat för att samarbeta med entreprenörer, stimulera entreprenöriella kompetenser och färdigheter samt för kompetensutveckling av skolpersonal. Tillväxtverket tillförs 7 miljoner kronor för att stärka entreprenörskap och företagande bland unga vid universitet och högskolor genom en digital utbildning riktad till unga företagare och en workshopmodell för rådgivning som ska bygga på erfarenheterna från Startup-Sweden. Slutligen får Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien högst 3 miljoner kronor för att genomföra en pilotsatsning där elever i årskurs åtta och nio får pröva företagande för en dag.

Regeringen har gjort omfattande satsningar för att lyfta ungas digitala förmåga och från och med i höst införs dessutom obligatorisk prao i grundskolan och specialskolan för att stärka skolans koppling till arbetsliv och entreprenörskap, vilket efterfrågats av många arbetsgivare. Regeringen har vidare tillsatt en utredning som i höst ska lämna förslag på åtgärder för att ge alla elever inom skolväsendet möjlighet att göra väl avvägda utbildnings- och yrkesval fattade utifrån goda kunskaper om arbetsliv och utbildningsvägar.

Fyra av fem nya jobb skapas i växande småföretag. Regeringen fortsätter att jobba målinriktat för att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för fler och växande företag, på såväl lång som kort sikt.

Stockholm den 15 maj 2018

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2017/18:1278 av Christian Holm Barenfeld (M) (Besvarad 2018-05-08)

Fråga 2017/18:1278 Ungas företagsamhet

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Brist på arbetslivserfarenhet är ett vanligt problem för unga när de ska söka sitt första jobb efter gymnasiet. Därför är det viktigt att unga redan under gymnasietiden skapar kontakter till näringslivet genom exempelvis praktik. Lika viktigt är det att unga får chansen att bekanta sig med företagsvärlden och hur det fungerar att driva ett företag från idé till verklighet.

Att starta ett eget företag är också en väg in i arbetslivet. Sverige behöver fler företagare för att stimulera innovation och stärka Sveriges internationella konkurrenskraft. Att driva företag under gymnasietiden inom ramen för Ung Företagsamhet har visat sig vara en framgångsrik väg till att stärka entreprenörskapet och företagandet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att främja ungas entreprenörskap?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.