Till innehåll på sidan

Unga flickors psykiska hälsa

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1468 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/ 04885/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1468 av Amir Adan (M) Unga flickors psykiska hälsa

Amir Adan har frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra unga flickors psykiska hälsa.

Den fråga Amir Adan ställer är viktig för mig och regeringen. Andelen barn och unga vuxna som upplever psykiska besvär har ökat under senare år. Denna utveckling innebär att fler ungdomar och unga vuxna är nedstämda, är oroliga och har svårt att sova. Utvecklingen bland flickor och unga kvinnor behöver särskilt uppmärksammas.

För att möta den ökande ohälsan bland barn och unga vuxna avsätter regeringen ca 1 miljard kronor per år under perioden 2016–2019 för insatser inom psykiatri och psykisk hälsa. Detta är en förstärkning med 280 miljoner kronor jämfört med tidigare år. Medlen ska bland annat användas till att stärka ungdomsmottagningarna.

I dag saknas ofta ett lättillgängligt samtalsstöd, ett första linjens stöd, för att fånga upp unga med psykisk ohälsa. Elevhälsan har många gånger möjlighet att identifiera psykisk ohälsa tidigt och kan vid behov remittera vidare till rätt instans inom hälso- och sjukvården. Regeringen avsätter därför 200 miljoner kronor per år för att förstärka elevhälsan.

Även föräldrar har stor betydelse för sina barns och ungdomars hälsa och välbefinnande. Länsstyrelserna har därför i uppdrag att stödja kommuner, landsting och andra föräldraskapsstödjande aktörer i arbetet med att utveckla ett universellt, kunskapsbaserat, samordnat och långsiktigt stöd till föräldrar med barn i tonåren. Viktiga utgångspunkter i arbetet ska vara det jämställda föräldraskapet och barnets rättigheter.

Regeringen har även aviserat höjda statsbidrag till kommuner och landsting med 10 miljarder kronor årligen fr.o.m. 2017. Detta förbättrar huvudmännens möjligheter att utifrån lokala behov prioritera berörda verksamheter.

Genom breda satsningar som ökar kapaciteten och kunskapen hos dem som dagligen möter barn och unga skapas förutsättningar för att motverka den oroande utveckling som Amir Adan lyfter fram.

Stockholm den 2 augusti 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2015/16:1468 av Amir Adan (M) (Skickad 2016-07-18)

Fråga 2015/16:1468 Unga flickors psykiska hälsa

av Amir Adan (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Stockholmsenkäten genomförs vartannat år och är en enkätundersökning som besvaras av ungdomar inom Stockholms stad i grundskolans årskurs 9 samt i gymnasiets år 2. Syftet är att följa utvecklingen av ungdomars vanor, attityder och levnadsvillkor. I årets undersökning har andelen deltagande elever ökat från 76 procent 2014 till 78 procent 2016. Glädjande är att siffrorna för många områden, såsom ungdomarnas minskade alkohol- och tobaksbruk, går i rätt riktning. Tyvärr visar sig ett område utvecklas negativt och det är unga människors psykiska hälsa, där särskilt unga flickor visar oroväckande resultat. Hela 40 procent av de deltagande flickorna i årskurs 9 uppger att de ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför, där motsvarande andel år 2010 var 31 procent.

Psykisk ohälsa både bland unga och vuxna är ett växande samhällsproblem som måste tas på allvar. Om våra ungdomar inte får hjälp och stöd med sitt psykiska välmående riskerar situationen att försämras med åren och föra med sig många olika negativa konsekvenser som resultat.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att förbättra unga flickors psykiska hälsa?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.