Till innehåll på sidan

UNDP:s förtroendespricka

Svar på skriftlig fråga 2018/19:821 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:821 av Hans Wallmark (M)
om UNDP:s förtroendespricka

Hans Wallmark har frågat mig om regeringen och jag har tagit några kontakter med UNDP för att hantera efterverkningarna av organisationens framskjutna arrangemang i Stockholm.

Sverige har en nära relation till UNDP, bland annat med anledning av att vi länge utgjort en av organisationens största givare.

Den 25 juni skickade jag ett brev till UNDP:s högste chef Achim Steiner. Detta till följd av uppgifterna om att UNDP:s planerade arrangemang i Stockholm för att uppmärksamma 70-årsfirande av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna blivit framskjutet på grund av påtryckningar av representanter för Kina. I brevet framhöll jag mina förväntningar att UNDP och resten av FN-familjen står upp för de mänskliga rättigheterna. Likaså betonade jag att yttrandefriheten är en mänsklig rättighet och är skyddad i svensk lagstiftning.

I samma brev förmedlade jag en förväntan att UNDP i närtid ordnar ett evenemang i Stockholm om de mänskliga rättigheterna och att jag skulle välkomna en förnyad inbjudan att delta.

UD har haft flera kontakter på tjänstemannanivå med UNDP om deras beslut att skjuta fram arrangemanget, däribland ett samtal mellan Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog och Achim Steiner.

Jag noterar även att min statssekreterare Per Olsson Fridh inbjöds till utrikesutskottet för att redogöra för utskottet den 13 juni om regeringens syn på UNDP och uppgifterna om det framskjutna arrangemanget.

Jag önskar slutligen att framhålla att Utrikesdepartementet har med anledning av uppgifterna om UNDP-arrangemanget framfört till Kinas ambassad att vi förutsätter att ambassaden respekterar att yttrandefrihet råder i Sverige.


Stockholm den 11 juli 2019

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2018/19:821 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2019-06-27)

Fråga 2018/19:821 UNDP:s förtroendespricka

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Den 13 maj ställde UNDP i Sverige in ett arrangemang av firandet av de mänskliga rättigheterna 70 år. Det skedde under abrupta former som väckte stor uppmärksamhet. Att sammankomsten inte blev av har kunnat kopplas till att en fotoutställning, som en annan del av festligheterna, misshagade regimen i Folkrepubliken Kina.

Det har blivit en tydlig politisk reaktion i Sverige. Den 13 juni träffade UNDP:s Nordenansvariga Camilla Brückner utrikesutskottet. Det blev ett timslångt sammanträde med många ledamöter från olika partier som i efterhand vittnade om att de inte fått fullgoda svar på sina frågor. UNDP kunde inte heller svara på om arrangemanget för firandet av mänskliga rättigheter skulle ske i Sverige igen i den tänkta formen inklusive fotoutställningen.

Sverige är ett land som tydligt arbetar för FN och utgör en viktig givarnation när det gäller UNDP:s verksamhet. Det finns således all anledning att slå vakt om ett oberoende som gör att det går att fria sig från alla misstankar att ha fallit till föga för hot från Folkrepubliken Kina. UNDP har ett viktigt ansvar att i närtid försöka laga den djupa förtroendespricka som nu uppstått.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Har ministern och regeringen tagit några kontakter med UNDP för att hantera den förtroendespricka som uppstått och efter de signaler statsrådet själv fått efter att institutionens Nordenansvariga den 13 juni djupt misslyckats med att förklara agerandet i och med ett avbrutet firande av de mänskliga rättigheterna 70 år i Sverige?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.