Till innehåll på sidan

Undantag från förmånsbeskattning

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1986 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2020//03406/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1986 av Helena Bouveng (M) Undantag från förmånsbeskattning

Helena Bouveng har med anledning av riksdagens tillkännagivande frågat mig när jag avser att återkomma till riksdagen med förslag på hur vårdanställda kan undantas från förmånsbeskattning för fria måltider i anslutning till arbetet samt transporter till och från arbetet.

Ett av syftena med det svenska skattesystemet är att reglerna ska vara generella och inte undanta exempelvis vissa grupper av anställda. Som utgångspunkt ska samma skatteregler gälla för alla personer med inkomst av tjänst och ersättning för arbete ska beskattas lika oavsett om den delats ut i form av lön eller som en förmån. Med anledning av coronakrisen har regeringen infört bestämmelser som innebär tillfällig skattefrihet för förmån av fri parkering och gåva till anställda. Riksdagen beslutade den 27 maj 2020 om ett tillkännagivande som innebär att regeringen ska återkomma med ett förslag om tillfälligt slopad förmånsbeskattning av fria måltider samt transporter till och från arbetet för personal i vård- och omsorgsverksamhet (rskr. 2019/20:276). Efter tillkännagivandet har ett förslag remitterats som syftar till att från förmånsbeskattning undanta måltider som lämnas av allmänheten i syfte att visa anställda uppskattning och stöd.

Som jag tidigare under sommaren meddelat i svar på fråga från din partikollega Niklas Wykman analyseras tillkännagivandet avseende förmånsbeskattning av transporter till och från arbetet fortfarande i Regeringskansliet. Jag noterade då även att Skatteverket har fattat ett ställningstagande som innebär att om en anställd under corona-pandemin får taxiresor eller en liknande reseförmån av sin arbetsgivare bör förmånen inte värderas till en högre kostnad än som motsvarar vad en resa inom kollektivtrafiken hade kostat (dnr 8-328995), vilket ska tillämpas från och med mars 2020. Jag kommer att återkomma till riksdagen så fort analysen i denna del är färdig.

Stockholm den 3 september 2020

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2019/20:1986 av Helena Bouveng (M) (Besvarad 2020-08-20)

Fråga 2019/20:1986 Undantag från förmånsbeskattning

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Många anställda inom vården gör just nu stora insatser och uppoffringar för att vårda covid-19-patienter. De gör ett fantastiskt jobb under tuffa omständigheter; ofta är de borta från sina nära och kära under längre perioder för att hinna med. De som sliter i vården just nu förtjänar mer än applåder. De behöver få bättre villkor och rätt förutsättningar för att kunna ta sig till och från jobbet på ett säkert sätt. Samtidigt måste vi fortfarande vidta åtgärder för att minska smittspridningen.

Den 27 maj röstade riksdagen igenom ett tillfälligt borttagande av förmånsbeskattning för fri parkering vid arbetsplatsen. Detta för att anställda inom vården ska kunna ta sig till och från jobbet på ett säkert sätt, utan att riskera trängsel i kollektivtrafiken. Riksdagen var enig i frågan. Samtidigt röstades även ett tillfälligt borttagande av förmånsbeskattning för gåvor, såsom presentkort, till ett värde av upp till 1 000 kronor per anställd igenom. Det är något som ger fler arbetsgivare möjligheten att bidra till det lokala näringslivet och lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset.

Besluten om tillfälligt borttagen förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda är såklart positiva, men mer kan göras för att underlätta för vårdpersonalen. Därför riktades den 27 maj även ett tillkännagivande till regeringen om att snarast möjligt återkomma med ett förslag på hur vårdanställda kan undantas från förmånsbeskattning för fria måltider i anslutning till arbetet samt för transporter till och från arbetet. Några sådana förslag har dock ännu inte lagts fram till riksdagen.

Det är minst sagt anmärkningsvärt att regeringen inte lyckats återkomma i en så viktig och prioriterad fråga på två månader. Inte enbart för att det gått så lång tid utan framför allt med tanke på att det är enkla åtgärder som hade underlättat tillvaron för dem som just nu gör så mycket för oss.

Därför vill jag ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser ministern att återkomma till riksdagen med förslag på hur vårdanställda kan undantas från förmånsbeskattning för fria måltider i anslutning till arbetet samt transporter till och från arbetet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.