Till innehåll på sidan

Tvångsanslutning av husägare till va-nätet

Svar på skriftlig fråga 2023/24:714 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:714 Tvångsanslutning av husägare till va-nätet

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:714 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Tvångsanslutning av husägare till va-nätet

Mattias Eriksson Falk har frågat mig vilka initiativ jag har tagit eller avser att ta med anledning av husägares tvångsanslutning till det kommunala va-systemet.

Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla allmänt vatten och avlopp (va) om det behövs i ett större sammanhang med hänsyn till skyddet av människors hälsa eller miljön. Det är dock inte alltid lätt att avgöra när kommunen är skyldig att ordna allmänna va-tjänster. Detta leder ibland till att det finns olika uppfattningar i frågan mellan enskilda och kommunen. Det är ett komplext problem som innehåller flera svåra avvägningar för en kommun.

Jag är väl medveten om att det kan innebära stora konsekvenser för en enskild fastighetsägare med tvångsanslutningar där anslutningsavgifterna kan vara höga. Samtidigt skulle ett system där betydligt fler fastigheter får undantag kunna få konsekvenser, t.ex. svårigheter för va-bolagen att planera och skapa kostnadstäckning för prioriterad va-utbyggnad och högre va-taxa för anslutna fastighetsägare i kommunen. Enskilda avlopp kan innebära en risk att förorena angränsande fastigheters dricksvattenbrunn med hälsoeffekter och betydligt lägre fastighetsvärde för den fastighetsägare som då får otjänligt dricksvatten.  

Det kan finnas alternativ till utbyggnad av det allmänna va-nätet. Till exempel kan gemensamhetsanläggningar och andra enskilda anläggningar vara fullgoda lösningar. Av denna anledning har en lagändring i 6 § lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster genomförts som trädde i kraft 1 januari 2023. Syftet med ändringen är att möjliggöra att särskild hänsyn tas till förutsättningarna för att tillgodose behovet av va-tjänster genom enskilda anläggningar i stället för att anslutas till det allmänna va-nätet där det är godtagbart för människors hälsa och miljö. De obligatoriska kraven på va-planer som införts förväntas också öka transparensen i kommunerna om deras planer på utbyggnad av va-områdena och ge större möjligheter för fastighetsägare att påverka besluten om vilka som ska ingå i nya va-områden.

Det har gått relativt kort tid sedan lagändringar trädde i kraft. Regeringen följer utvecklingen av den här frågan noga.

Stockholm den 20 mars 2024

 

 

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2023/24:714 av Mattias Eriksson Falk (SD) (Besvarad 2024-03-11)

Fråga 2023/24:714 Tvångsanslutning av husägare till va-nätet

av Mattias Eriksson Falk (SD)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

I Sandvikens kommun har det socialdemokratiskt ledda styret beslutat att nyttja gällande lagstiftning gällande va-anslutning och därmed helt enkelt tvångsansluta 27 hushåll i det lilla samhället Norrbro utanför Sandviken. Detta i ett område som redan har fullt fungerande vatten och avlopp. Samtidigt är situationen sådan att det kommunala avloppsnätet redan är så överbelastat att avloppsvatten, utan att jag går in på mer detaljer, rinner rätt ut i naturen. Detta är skadligt och riskerar att sprida en hel del bakterier i naturen, förutom att skräp och liknande också hamnar i naturen.

Även om man förstår lagstiftningens nuvarande utformning är det naturligtvis en ytterst stor problematik med tvångsanslutning, särskilt då det kommunala systemet redan är överbelastat och inte klarar ytterligare anslutningar. Sedan tillkommer aspekten att hushållen ska betala en anslutningsavgift, något som, oberoende av hushållens ekonomi, är en stor investering i tuffa ekonomiska tider.

Det är inte rimligt att kommuner kan besluta om tvångsanslutning till va-nätet, särskilt inte när kapaciteten redan är nyttjad fullt ut. Det är också orimligt att kunna besluta om tvångsanslutning för fastighetsägare som har fungerande avlopp och uppfyller ställda krav.

Riksdagen har tidigare riktat ett tillkännagivande i saken, och det är viktigt att detta hanteras inom Regeringskansliet snarast. 

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vilka initiativ har statsrådet tagit, eller avser statsrådet att ta, med anledning av ovanstående?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.