Till innehåll på sidan

Totalförsvarsaspekter på lednings-/kabeldragningar av Svenska Kraftnät

Svar på skriftlig fråga 2023/24:872 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:872 Totalförsvarsaspekter på lednings-/kabeldragningar av Svenska Kraftnät

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Svar på frågorna 2023/24:869, 2023/24:871 och 2023/24:872 av Rickard Nordin (C)

Otydligheter kring lednings-/kabeldragningar av Svenska kraftnät

Säkring av kritisk energiinfrastruktur

Totalförsvarsaspekter på lednings-/kabeldragningar av Svenska kraftnät

Rickard Nordin har frågat mig vilken skillnad i resultat jag och regeringen ser att den nya lagstiftningen kommer ge, om Svenska kraftnät redan väljer dragning efter kostnadseffektivitet, driftsäkerhet och hållbarhet i elsystemet och det är samma kriterier som kommer vägleda regeringens förordningar.

Rickard Nordin har även ställt två frågor till ministern för civilt försvar. Den första frågan är om statsrådet och regeringen kommer att ta hänsyn till totalförsvaret och riskerna med yttre påverkan på kraftledningar när beslut fattas kring de förordningar som väntas med anledning av regeringens proposition 2023/24:88 och i så fall på vilket sätt. Den andra frågan är om totalförsvarsaspekter kommer att vägas in, och i så fall på vilket sätt, när förordningar tas fram kring teknikval, förutsatt att den liggande propositionen går igenom.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som även ska svara på de två sistnämnda frågorna. Jag väljer att besvara samtliga frågor i ett sammanhang.

Regeringen har i propositionen En tydligare process för tillståndsprövning av elnät (prop. 2023/24:88) bland annat föreslagit att regeringen ska få meddela föreskrifter om vilka förutsättningar som ska gälla för teknikvalet vid prövningen av nätkoncession för linje. Riksdagen har ännu inte tagit ställning till förslagen i propositionen. Regeringen har därför ännu inte haft möjlighet att ta fram några förordningsändringar som följer av det nya bemyndigandet.

Jag kan dock konstatera att lagförslaget inte är formulerat på ett sätt som anger att förutsättningarna endast ska förtydligas för Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät). Avsikten är att det ska bli tydligare för alla berörda aktörer när ett visst teknikval bör vara aktuellt.

Precis som Rickard Nordin påpekar är energiinfrastrukturen viktig ur totalförsvarssynpunkt. Regeringen har i propositionen Energipolitikens långsiktiga inriktning (prop. 2023/24:105) föreslagit ett leveranssäkerhetsmål. Svenska kraftnät bör få ett övergripande ansvar för en regelbunden uppföljning av leveranssäkerhetsmålet och för att vidta eller föreslå nödvändiga åtgärder för att leveranssäkerhetsmålet uppnås. En fördjupad uppföljning bör ske vid regelbundna kontrollstationer. Det ska vara tydligt att Svenska kraftnät har ett ansvar också för den långsiktiga tillräckligheten i det svenska elsystemet. Det är en viktigt tillkommande reglering som väger in totalförsvarsperspektivet för hela elsystemet.

Svenska kraftnät har också ett elberedskapsanslag för att bland annat kunna lagerhålla materiel och utbilda personella resurser för reparation av elnät. Därtill har regeringen aktiverat civilplikten inom elförsörjningsområdet. Svenska kraftnät fick i oktober 2023 ett uppdrag om att analysera civilplikten inom elförsörjningen och har i sin redovisning den 25 mars i år föreslagit åtgärder för att cirka 1000 personer ska kunna utbildas som civilpliktiga till 2028. Det är känt att luftledningar kan vara mer utsatta än nedgrävda kablar. Det är dock betydligt enklare att felsöka, reparera och bygga upp en reparationsberedskap kring dessa ledningar. Jag har förtroende för att Svenska kraftnät och elnätsföretagen vid sin planering tar hänsyn till nödvändiga totalförsvarsaspekter.

Stockholm den 15 maj 2024

 

 

 

Ebba Busch

 

Skriftlig fråga 2023/24:872 av Rickard Nordin (C) (Besvarad 2024-05-07)

Fråga 2023/24:872 Totalförsvarsaspekter på lednings-/kabeldragningar av Svenska Kraftnät

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

I en tidigare fråga till energiminister Ebba Busch frågade jag om regeringen var beredd att, när förordningar tas fram kring teknikval och förutsatt att den liggande propositionen går igenom, tillföra aspekter om att marksnål teknik bör användas.

I svaret hävdar regeringen att man avser att komma med förordningar kring teknikval för att de dragningar som görs ska fokusera på ”kostnadseffektivitet, driftsäkerhet och hållbarhet i elsystemet”.

Ingen av dessa aspekter tar dock med totalförsvarets behov. I bästa fall kan det sägas falla under driftsäkerhet, men det är otydligt. Vi ser att i flera andra länder väljs exempelvis markförlagd kabel för att öka driftsäkerheten och för att minska möjligheterna till påverkan från en antagonist. Trots detta väljer Sverige i mycket hög grad luftledning, vilket tar värdefull mark i anspråk samtidigt som ersättningarna är undermåliga och sårbarheten ökar.

Luftledning behöver också byggas längre ifrån bebyggelse eller annan infrastruktur såsom vägar, vilket ytterligare försvårar uppsikten över elnätet. Om nedgrävd kabel läggs i närheten av annan infrastruktur minskar möjligheten till påverkan i två viktiga aspekter. Dels är det svårare att skapa direkta brott på överföringen, dels kommer det att röra sig fler människor i samma område, vilket skapar en form av allmänhetens övervakning.

Dessa totalförsvarsfrågor belyste också Centerpartiet som enda parti inom ramen för Försvarsberedningens senaste betänkande.

Min fråga till statsrådet Carl-Oskar Bohlin blir därför:

 

Kommer totalförsvarsaspekter att vägas in, och i så fall på vilket sätt, när förordningar tas fram kring teknikval, förutsatt att den liggande propositionen går igenom?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.