Till innehåll på sidan

Tillståndsprocesser

Svar på skriftlig fråga 2021/22:123 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:123 av Mattias Karlsson i Luleå (M) Tillståndsprocesser

Mattias Karlsson i Luleå har frågat mig om jag är villig att verka för att införa tidsgränser för hur länge ärenden enligt minerallagen får handläggas, såväl hos myndigheter som inom regeringen.

Svensk gruv- och mineralnäring har stor betydelse för Sverige som land, i
det regionala och lokala perspektivet samt utanför Sveriges gränser. Sverige ska fortsätta utveckla gruvindustrin och samtidigt vara ett föregångsland inom mineralnäringen när det gäller hållbar utveckling.

Det är viktigt för regeringen att Sverige har moderna och effektiva tillståndsprocesser. Tillståndsprocesserna på gruv- och mineralområdet regleras i både miljöbalken och minerallagen (1991:45). Regeringen har tillsatt Miljöprövningsutredningen (M 2020:06) med uppdrag att lämna förslag på åtgärder för att uppnå en mer modern och effektiv prövning
enligt miljöbalken. Utredningen ska lämna sitt betänkande den 31 maj 2022. Vidare har regeringen tillsatt en utredning om prövningsprocesser och regelverk för en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral (N 2021:01). Utredningen ska analysera och föreslå förändringar
av prövningsprocesser och regelverk så att bättre hänsyn kan tas till både
ett projekts lokala miljöpåverkan och dess samhällsnytta, till exempel minskad global klimatpåverkan, samt så att en större andel av det värde som gruv- och mineralnäringen genererar kan komma hela landet till del. De förändringar som utredningen föreslår ska inte innebära att det totala skattetrycket på gruv- och mineralnäringen ökar eller att investeringsklimatet försämras. Utredningen är inte begränsad till någon specifik del av prövningsprocesserna eller regelverken. Utredningen ska lämna sitt betänkande i slutet av oktober 2022.

En hållbar försörjning av metaller och mineral förutsätter även en effektiv ärendehandläggning. De utredningar som nu pågår är viktiga i det arbetet. Jag vill däremot inte föregripa de överväganden och förslag som utredningen har i uppgift att göra och föra fram bl.a. avseende minerallagen.

Stockholm den 20 oktober 2021

Ibrahim Baylan

Skriftlig fråga 2021/22:123 av Mattias Karlsson i Luleå (M) (Besvarad 2021-10-12)

Fråga 2021/22:123 Tillståndsprocesser

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Riksdagen har vid upprepade tillfällen tillkännagivit för regeringen att den behöver vidta åtgärder för att processen för olika tillstånd för gruvverksamhet i Sverige ska bli både mer transparent och mer tydlig. Det gjordes senast i tillkännagivandet om förenklade tillståndsprocesser och kortare handläggningstider för gruv- och mineralnäringen, där regeringen uppmanades att senast den 30 juni 2022 återkomma med konkreta förslag i frågan (bet. 2020/21:NU18). Men även kort dessförinnan, när riksdagen beslutat att det så kallade Natura 2000-tillståndet som gruvverksamheter kan behöva ansöka om vid gruvetablering inte bör vara en förutsättning för bearbetningskoncession (se bet. 2020/21:NU16).

Hittills har regeringen vidtagit en konkret åtgärd för att tillmötesgå riksdagens tillkännagivande, nämligen tillsättandet av utredningen om prövningsprocesser och regelverk för en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral (dir. 2021:16). Det uppdraget ska dock redovisas i oktober 2022.

Det har nu gått 13 år sedan en ny gruva öppnades i Sverige. Samtidigt ökar behoven av mineral i Sverige och vår omvärld. Förutsättningarna för att på ett långsiktigt hållbart sätt bedriva gruvverksamhet i Sverige blir också bättre och bättre, men det blir svårare att få starta verksamhet i Sverige. I dagsläget blir Sverige mer och mer beroende av viktiga mineral från andra länder, länder där varken respekt för mänskliga fri- och rättigheter är välkända eller där anställningsvillkoren för gruvarbetare är rimliga.

Samtidigt utvecklas det svenska näringslivet, och initiativ som Hybrit och Northvolt visar hur svenskt näringsliv kan ta täten i omställningen till ett hållbart samhälle. Problemet är bara att det inte kommer att finnas så många mineral från Sverige för att möta deras behov.

Våren 2021 fanns på regeringens bord fyra ärenden enligt minerallagen, där det äldsta handlar om företaget Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession enligt minerallagen för området Kallak K nr 1 i Jokkmokks kommun, Norrbottens län.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är ministern villig att verka för att införa tidsgränser för hur länge ärenden enligt minerallagen får handläggas, såväl hos myndigheter som inom regeringen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.