Till innehåll på sidan

Telefonförsäljning

Svar på skriftlig fråga 2012/13:212 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

Händelser

Inlämnad
2012-12-17
Anmäld
2012-12-17
Besvarad
2013-01-02
Svar anmält
2013-01-14

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 januari

Svar på fråga

2012/13:212 Telefonförsäljning

Justitieminister Beatrice Ask

Christina Oskarsson har frågat statsrådet Birgitta Ohlsson vilka initiativ hon avser att ta i frågan om telefonförsäljning.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan om telefonförsäljning har uppmärksammats och varit föremål för debatt i olika sammanhang under senare tid. Berörda myndigheter har påtalat att det finns problem ur ett konsumentskyddsperspektiv och ansett att det bör införas ett krav på skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning. Många enskilda vittnar också om påstridiga försäljare med mera. Särskilt har det framhållits att problem förekommer vid telefonförsäljning av förvaltnings- och rådgivningstjänster på premiepensionsområdet. Mot den bakgrunden har ett arbete inletts i Regeringskansliet med att utreda frågan om det bör införas ett krav på skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning av sådana tjänster. I det arbetet kommer också behovet av ett skriftlighetskrav vid annan telefonförsäljning att belysas.

I sammanhanget bör nämnas att frågan om ett krav på skriftlig bekräftelse vid all telefonförsäljning till konsumenter utreddes för några år sedan (SOU 2007:1, Telefonförsäljning). Utredningen ansåg att ett sådant krav inte borde införas, eftersom nackdelarna med en sådan ordning övervägde fördelarna. Införandet av ett skriftlighetskrav skulle enligt utredningen i praktiken innebära att distansavtal per telefon inte kommer att kunna träffas, vilket är till nackdel för både näringsidkare och konsumenter.

När det gäller frågan om telefonförsäljning till företagare har jag nyligen svarat på en riksdagsfråga om detta (2012/13:134). Som jag uppgav i det frågesvaret är det oacceptabelt att aktivt missleda kunder eller försöka kringgå konsumentlagstiftningen på det sätt som påstås. Jag avser att noga följa utvecklingen på området. Jag utgår också från att branschen själv tar ansvar för att utveckla rutiner för att komma till rätta med de problem som uppmärksammats och för att se till att missförstånd undviks vid telefonförsäljning.

Skriftlig fråga 2012/13:212 av Oskarsson, Christina (S) (korrekturläst 2012-12-17)

den 17 december

Fråga

2012/13:212 Telefonförsäljning

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

I en debattartikel i april uppmärksammade Konsumentombudsmannen och generaldirektören för Post- och telestyrelsen (PTS) att oseriös telefonförsäljning är ett växande konsumentproblem. Konsumentverket och kommunala konsumentvägledare hade i ett ökande antal anmälningar sett exempel på oseriös försäljning. Även PTS hade fått ta emot klagomål på oseriös telefonförsäljning av abonnemang för telefoni och bredband. Det hade även uppmärksammats att Konsumenternas försäkringsbyrå mottagit många klagomål vad gällde telefonförsäljning av PPM-rådgivning. En orsak till det ökande antalet anmälningar ansågs vara oseriösa företags agerande vid telefonförsäljning. I andra fall hade kanske företagen ärliga avsikter, men anlitade mindre nogräknade telemarketingbyråer. Konsumentverket och Post- och telestyrelsen (PTS) ville nu se ny lagstiftning om skriftligt godkännande av avtal vid all telefonförsäljning. I SVT:s stora säljgranskning nyligen har man kommit i kontakt med rader av unga människor som själva jobbat med försäljning under kortare eller längre perioder. De förmedlar, enligt SVT, bilden av en osund och oseriös bransch med ett starkt tryck på den unga personalen – ekonomiskt genom en provisionsbaserad lönesättning och psykologiskt med tävlingar, stress och i vissa fall hot. Flera berättar om en intensiv försäljning riktad till små företag utan ångerrätt – och till privatpersoner som formellt kan betecknas som företag, till exempel ägare till skog. Hos flera företag uppmuntras en högt uppskruvad säljstil, där det inte är något problem om personen i andra änden inte förstår vad den går med på – och det till och med förekommer rena lögner.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta i frågan?

 

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.