Till innehåll på sidan

Sveriges strategi för arbetet med kvinnors rättigheter i FN:s kvinnokommission

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1302 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2016/17:1302 av Kerstin Lundgren (C) Sveriges strategi för arbetet med kvinnors rättigheter i FN:s kvinnokommission

Kerstin Lundgren har frågat utrikesministern om vilken strategi hon kommer att ha för att arbetet med mänskliga rättigheter generellt och kvinnors rättigheter specifikt inte devalveras inom FN:s kvinnokommission när Saudiarabien och andra auktoritära regimer får plats och inflytande i denna. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågor som rör regeringens arbete inom FN:s kvinnokommission, vilket inbegriper bland annat att utse och leda den svenska delegationen som deltar i Kvinnokommissionens årliga session, förberedande och uppföljande möten samt ansvar för förhandlingar av det slutdokument som antas med konsensus av Kvinnokommissionen.

FN:s kvinnokommission ansvarar för policyutvecklingen i frågor om jämställdhet mellan kvinnor och män och ökad makt för kvinnor, och består av 45 medlemsstater. Sverige deltar aktivt i kommissionens årliga möten. I år ingick också företrädare för två riksdagspartier i den svenska delegationen. Inom ramen för den driver regeringen för Sverige prioriterade frågor om jämställdhet och kvinnors och flickors egenmakt, samt de mänskliga rättigheternas universalitet.

En viktig del av Kvinnokommissionens arbete för jämställdhet och kvinnors och flickors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i världen är det slutdokument som förhandlas av alla FN:s medlemsstater och antas med konsensus av Kvinnokommissionen. I dessa förhandlingar noterar regeringen ett tilltagande motstånd mot kvinnors och flickors rättigheter. Förhandlingsarbetet sker i politiska och regionala grupperingar, inte av kommissionens medlemmar. Även länder som inte är medlemmar i kommissionen samt observatörer och aktörer inom civilsamhället skaffar sig betydande inflytande i värdekonservativ riktning.

För svensk del gäller att bedriva ett strategiskt samarbete med likasinnade länder från olika regioner, för att få gehör för svenska förslag och säkra att jämställdhet och kvinnors rättigheter förblir grundade i universella normer. För att nå resultat fordras goda förberedelser inom EU och över regiongränserna samt nära bevakning av och påverkan på sekretariatet inom UN Women.

Sveriges regering fortsätter att prioritera Kvinnokommissionens årliga möten och förhandlingar. Vi kommer fortsatt ha dialog med ledamöter i riksdagen och det svenska civilsamhället. Vi kommer att stå upp för och tillsammans med likasinnade länder inom och utom EU driva på för jämställdhet och alla kvinnors och flickors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna – oavsett vilka av FN:s medlemsstater som för tillfället sitter i Kvinnokommissionen.

Stockholm den 8 maj 2017

Åsa Regnér

Skriftlig fråga 2016/17:1302 av Kerstin Lundgren (C) (Skickad 2017-04-27)

Fråga 2016/17:1302 Sveriges strategi för arbetet med kvinnors rättigheter i FN:s kvinnokommission

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under april månad röstades Saudiarabien in i FN:s kvinnokommission. Det är ett land som är känt för att förtrycka sina egna kvinnliga medborgare och där kvinnor inte har samma rättigheter och skyldigheter som männen. Sverige har i dag en plats i FN:s ekonomiska och sociala råd och var ett av de länder som deltog i omröstningen rörande Saudiarabien.

Det pågår just nu en form av värderingskris i världen, där öppenhet, globalisering, demokrati och mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors rättigheter, möter ett allt större motstånd och ifrågasätts av allt fler. Att det går bakåt när det gäller kvinnors rättigheter har också varit lite av en trend de senaste åren i arbetet inom FN. Vi kunde redan på CSW-mötet i år se hur förhandlingarna påverkades starkt av att ordföranden var från Egypten.

Det är viktigt att svenska regeringen som medlem i FN:s säkerhetsråd arbetar för att Saudiarabiens och andra länders odemokratiska och ojämställda politik inte får fäste inom FN:s kvinnokommission eller på andra ställen. Platsen i säkerhetsrådet får inte leda till att Sverige blir tyst när det gäller att framföra berättigad kritik. Det blir inte trovärdigt för en så kallad feministisk regering som säger sig bedriva en feministisk utrikespolitik.

 

Vilken strategi kommer ministern att ha för att arbetet med mänskliga rättigheter generellt och kvinnors rättigheter specifikt inte devalveras inom FN:s kvinnokommission när Saudiarabien och andra auktoritära regimer får plats och inflytande i denna?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.