Till innehåll på sidan

Sveriges agerande i FN:s säkerhetsråd med anledning av folkmordet i Irak och Syrien

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1488 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1488 av Robert Halef (KD) Sveriges agerande i FN:s säkerhetsråd med anledning av folkmordet i Irak och Syrien

Robert Halef har frågat mig om hur Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd kommer verka för att säkerhetsrådet erkänner det pågående folkmordet på kristna folkgrupper, yezidier och andra etnoreligiösa minoriteter, och hur vi kommer verka för att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ska få behörighet att utreda frågan om pågående folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott i Syrien och Irak.

Precis som Robert Halef påpekar råder det ingen tvekan om att allvarliga brott begås i Irak och Syrien. Rapporter pekar på grova, systematiska och omfattande övergrepp av de mänskliga rättigheterna och av internationell humanitär rätt.

Sverige strävar efter rättvisa för såväl yezidier som alla andra som drabbats och fortsätter att drabbas av Daeshs övergrepp och av konflikterna i Syrien och Irak. Vi har tillsammans med det internationella samfundet ett ansvar att förebygga folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Straffrihet är inget alternativ. Under vår kommande tid i FN:s säkerhetsråd kommer vi att följa situationen noggrant, liksom att stödja initiativ och beslut som kan bidra till att förövarna ställs till svars och att offren får rättvisa.

Daesh måste stoppas. Regeringens insatser i kampen mot Daesh vilar på tre ben: stöd till långsiktiga och hållbara politiska lösningar, humanitärt- och utvecklingsbistånd samt ett deltagande i den globala koalitionen mot Daesh/ISIL.

När det gäller ICC vill jag understryka att en grundförutsättning är att domstolen ska fungera som ett komplement till nationella rättssystem. Det är de nationella domstolarna som har det huvudsakliga ansvaret att pröva fall av massövergrepp. ICC träder först in när det nationella rättsväsendet inte velat eller kunnat pröva sådana fall. Denna aspekt av Romstadgan är av stor betydelse för att vi ska uppnå en effektiv rättsordning som kan ställa de ansvariga för de värsta brotten till svars.

Regeringen har konsekvent betonat att kränkningar av mänskliga rättigheter och den internationella humanitära rätten måste utredas och att förövare måste ställas till svars.

Regeringen har tillsammans med andra EU-länder också konsekvent pekat på vikten av ICC får behörighet för de brott som begås i Irak och Syrien och uppmanat Irak att antingen ratificera Romstadgan eller ge ICC behörighet att utreda brott genom en särskild deklaration. Sverige har ställt sig bakom ett flertal resolutioner i bl.a. FN:s råd för mänskliga rättigheter, vilka understrukit att ICC kan spela en viktig roll i detta. Frågan om ett hänskjutande av situationen i Syrien till ICC var uppe i FN:s säkerhetsråd i maj 2014 men blockerades dessvärre.

Stockholm den 19 augusti

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2015/16:1488 av Robert Halef (KD) (Skickad 2016-08-04)

Fråga 2015/16:1488 Sveriges agerande i FN:s säkerhetsråd med anledning av folkmordet i Irak och Syrien

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 28 juni valdes Sverige glädjande nog in i FN:s säkerhetsråd för perioden 2017-2018. Inte bara det, vi valdes in med god majoritet redan i första valomgången. Den stundtals kritiserade kampanjen får därför bedömas som lyckad. Det blir första gången på 20 år som Sverige sitter i säkerhetsrådet, och jag ser fram emot att se vad regeringen kommer uträtta under Sveriges tid där. FN har överlåtit huvudansvaret för att ”upprätthålla internationell fred och säkerhet” till säkerhetsrådet. Så lyder FN-stadgans artikel 24. Det är alltså ett enormt viktigt delansvar Sverige nu får.

Kriget i Irak och Syrien pågår just nu. Terrorgruppen Islamiska staten, IS, kontrollerar stora landområden i Syrien och Irak och har som syfte att grunda en islamistisk stat, ett så kallat kalifat.

IS terrorstyrkor härjar i området, och de dödar, kidnappar och våldtar alla som inte delar deras extrema tolkning av islam. Kristna, yazidier, shiamuslimer och även sunnimuslimer drabbas dagligen av IS våld. Miljoner människor har tvingats på flykt. Terror mot demokratiska värderingar och öppna samhällen har inga nationsgränser. De senaste attackerna i ett flertal länder i väst med flera hundra dödsoffer vittnar om IS ambition, och de måste stoppas. Att det som sker i Irak och Syrien är ett pågående folkmord på kristna folkgrupper, yazidier och andra etnoreligiösa grupper har bland andra Europaparlamentet erkänt. Den 16 juni kom också en rapport från FN som undersökte folkmordet på yazidier. Den kom fram till att folkmordet är nu pågående.

I en interpellationsdebatt den 23 februari i år sa utrikesministern i kammaren att säkerhetsrådet kan ge Internationella brottmålsdomstolen, ICC, behörighet att utreda folkmordsbrott. Därför är det glädjande att Sverige nu ingår i säkerhetsrådet och kan driva frågan direkt där.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är därför:

 

Hur kommer Sverige att som medlem av FN:s säkerhetsråd verka för att säkerhetsrådet erkänner det pågående folkmordet på kristna folkgrupper, yazidier och andra etnoreligiösa minoriteter och verka för att ICC ska få behörighet att utreda frågan om det pågående folkmordet, brott mot mänskligheten och krigsbrott i Syrien och Irak?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.