Till innehåll på sidan

Svenskt humanitärt bistånd till Irak och Kurdistan

Svar på skriftlig fråga 2013/14:753 besvarad av Carl Bildt (M), utrikesminister

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
DOC

Utrikesdepartementet

Statsrådet Engström

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:753 av Shadiye Heydari (S) Svenskt humanitärt bistånd till Irak och Kurdistan

Shadiye Heydari har frågat utrikesministern om huruvida Sverige avser att bidra med humanitärt bistånd till flyktingarna i irakiska Kurdistan. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Situationen i Irak är som Shadiye Heydari beskriver mycket oroande

och alarmerande. Starkt ökade sekteristiska motsättningar i regionen

har lett till den allvarliga situation vi ser idag i Irak, och Syrien, med förödande konsekvenser för kristna och andra minoriteter. Det gör att de humanitära behoven är omfattande och akuta.

Regeringen fattade därför beslut den 15 augusti om att uppdra åt Sida

att avsätta ytterligare 50 miljoner kronor för omedelbara humanitära insatser på plats i Irak. Detta ger oss ytterligare möjlighet att snabbt svara mot behoven i Irak inklusive irakiska Kurdistan. Bland annat har ett team från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)

på plats i Irak kunnat göra bedömningar av behoven av materiellt och personellt stöd. Två Herculesplan med förnödenheter har lyft från Sverige och förberedelser pågår för fortsatt stöd inom ramen för en koordinerad insats med andra givare. Vi hoppas på detta sätt kunna

bidra till att lindra det lidande som många människor utsätts för.

Sedan början av året har Sverige avsatt totalt närmare 150 miljoner kronor i humanitärt stöd till Irak med fokus på såväl livräddande insatser som personellt och materiellt stöd till FN:s humanitära samordningskapacitet. Utöver det riktade stödet är Sverige en av de största givarna av icke öronmärkt kärnstöd till humanitära organisationer som finns på plats i Irak. Vid hastigt uppkomna kriser, som den i Irak, ger kärnstödet de humanitära organisationerna möjlighet att snabbt komma på plats och starta upp verksamheten. Sverige har också förstärkt sin diplomatiska närvaro på plats i Erbil.

Regeringen välkomnar att FN:s säkerhetsråd tydligt har fördömt ISIL:s attacker och krävt att övergreppen, inte minst mot olika minoriteter, omedelbart upphör. FN har, både genom säkerhetsrådet och med FN-insatsen på plats i Irak (UNAMI), en nyckelroll och en skyldighet att agera. Regeringen uppmanar säkerhetsrådet att fortsatt agera för att få stopp på våldet och övergreppen samt förbättra det humanitära tillträdet.

Situationen i Irak diskuteras kontinuerligt i EU-kretsen och gemensamma hjälpinsatser pågår inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism. ECHO (EU-kommissionens generaldirektorat för humanitärt bistånd) har mer än fördubblat sitt humanitära stöd till Irak (totalt 17 miljoner euro) med anledning av den förvärrade krisen och även öppnat ett permanent fältkontor i Erbil. Vid ett extrainkallat möte i rådet för utrikes frågor (FAC) den 15 augusti antogs rådsslutsatser som tydligt fördömer ISIL:s agerande, uttrycker oro över MR-situationen och uppmanar till en inkluderande politisk process för att hantera krisen.

Stockholm den 28 augusti 2014

Hillevi Engström

Skriftlig fråga 2013/14:753 av Shadiye Heydari (S) (Besvarad 2014-08-14)

Fråga 2013/14:753 Svenskt humanitärt bistånd till Irak och Kurdistan

av Shadiye Heydari (S)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Situationen i Irak och Kurdistan är kritisk sedan terrororganisationen Islamiska staten, IS (tidigare ISIS), tagit över Mosul och Shingal/Sinjar området och tvingat tusentals att fly.

Över en miljon flyktingar från Syrien, Musel-regionen och Shingal befinner sig nu i Irakiska Kurdistan.

Det pågår ett blodbad i Shingal/Sinjarområdet, där 200 000- 300 000 Yezidikurder, och kristna tvingats att lämna sina hem. Tusentals flyktingar befinner sig just nu på Shingal/Sinjarbergen, där barn och äldre nu dör i den 40-gradiga värmen i brist på mat, vatten, mediciner. De behöver omvärldens hjälp omgående. Många flyktingar vittnar också om det våld och de övergrepp som sker från Islamiska statens soldater/terrororganisation.

Jag uppmanar det internationella samfundet och Sveriges regering att ge humanitär hjälp till de civila i Irak och Kurdistan.

Sverige har också ett moraliskt och mänskligt ansvar att bistå med humanitärt stöd för att rädda liv, och lindra nöd i krig och katastrofsituationer. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Kommer Sverige att bidra med humanitärt bistånd till flyktingarna i Kurdistan?

 

 

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.