Till innehåll på sidan

Svenskt bistånd via Islamic Relief

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2030 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2030 av Hans Wallmark (M) Svenskt bistånd via Islamic Relief, 2019/20:2035 av Markus Wiechel (SD) Bistånd till Muslimska brödraskapet, 2019/20:2036 av Markus Wiechel (SD) Samarbete med Islamic Relief och 2019/20:2077 av Björn Söder (SD) Sidas samarbeten

Hans Wallmark, Markus Wiechel och Björn Söder har ställt frågor som rör Sidas stöd till biståndsorganisationen Islamic Relief. Eftersom alla frågorna berör stöd till Islamic Relief besvaras de samlat.

Den 20 augusti fick Sida information av Islamic Relief Sverige att en ledamot av Islamic Relief Worldwides styrelse fått lämna sina uppdrag efter det uppdagats att han publicerat antisemitiska och våldsbejakande åsikter på Facebook 2014–2015. Som en följd av detta avgick hela Islamic Relief Worldwides styrelse och en ny styrelse valdes den 22 augusti.

Sidas generaldirektör Carin Jämtin och jag själv har varit tydliga med att antisemitiska uttalanden är oacceptabla och ska fördömas. Vi har välkomnat att styrelsen för Islamic Relief Worldwide byttes ut när dessa uttalanden uppdagades.

Islamic Relief Worldwide är en internationell organisation med säte i London. Organisationen är grundad i Storbritannien och har finansiering bl.a. från Storbritannien, EU, Kanada och flera humanitära FN-organ. Tre år i rad har Islamic Relief Worldwide certifierats enligt Core Humanitarian Standards, vilket garanterar effektiviteten och kvalitén på deras insatser. Islamic Relief Worldwide når ut med livsviktigt humanitärt bistånd till platser där andra givare har svårt att verka, som i till exempel Jemen och Syrien.

Det är Sida som har hanterat svenskt stöd till Islamic Reliefs internationella verksamhet genom sitt stöd till Islamic Relief Sverige. Sida har också i uppgift att noggrant granska, följa upp och bedöma om deras strategiska partnerskapsorganisationer, däribland Islamic Relief Sverige, lever upp till de humanitära principerna, de demokratiska värderingar som präglar det svenska biståndet och de högt ställda krav som Sverige ställer på alla organisationer som tar emot svenska biståndspengar. Regelbundet sker gedigna granskningar och dialoger med dessa organisationer. Sidas avtal med Islamic Relief Sverige går ut i år och är nu i en process där förutsättningarna för ett nytt avtal skall bedömas. Brittiska myndigheter är också inne i en utvärderingsprocess kring Islamic Relief Worldwide. Om fakta skulle framkomma som visar att en organisation, denna eller någon annan, inte uppfyller dessa kriterier, kommer jag inte att tveka att vidta åtgärder.

Stockholm den 8 september 2020

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2019/20:2030 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2020-08-25)

Fråga 2019/20:2030 Svenskt bistånd via Islamic Relief

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Islamic Relief, en organisation med kopplingar till Muslimska brödraskapet, finansieras av svenska biståndsmedel.

Nu meddelas att hela Islamic Reliefs styrelse byts ut med anledning av antisemitiska uttalanden och hyllningar till terrororganisationen Hamas av en företrädare för organisationen.

Svenskt bistånd ska ligga i linje med Sveriges utrikespolitiska prioriteringar liksom våra intressen och värderingar. Transparens är i sammanhanget av stor vikt, likaså bilden av Sverige i utlandet.

De uppgifter som nu framkommit kring Islamic Relief tydliggör reformbehovet i svensk biståndspolitik, bland annat kring frågan om hur det svenska biståndet ska kanaliseras.

Med anledning av ovan önskar jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur avser statsrådet att agera för att säkerställa att organisationer som kanaliserar svenskt bistånd delar svenska värderingar och intressen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.