Till innehåll på sidan

Svarstider hos SOS Alarm

Svar på skriftlig fråga 2023/24:369 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fö2023/01917 Försvarsdepartementet Minister för civilt försvar Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:369 av Dzenan Cisija (S)
Svarstider hos SOS Alarm

Dzenan Cisija har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att säkerställa att SOS Alarm kan erbjuda hjälpsökande i hela Sverige möjlighet att snabbt komma i kontakt med rätt hjälporgan, och hur jag avser att svara på Riksrevisionens rekommendationer om lagförslag.

Regeringen anser att åttasekundersmålet är mycket viktigt och följer utvecklingen av svarstiderna noga. Alarmeringstjänsten är en samhällsviktig verksamhet som har stor betydelse såväl för nödställda personer som för samhällets krisberedskap och skydd mot olyckor. Alarmeringstjänsten måste därför i alla lägen fungera på ett säkert och effektivt sätt. Självklart ska hjälpsökande snabbt kunna komma i kontakt med samhällets hjälporgan vid nödsituationer, oavsett var i landet de befinner sig eller när på året de ringer.

Antalet inkommande samtal ökade drastiskt under pandemiåren samtidigt som SOS Alarm på grund av pandemin hade stora svårigheter att klara bemanningen i larmcentralerna. Med anledning av detta tillfördes SOS Alarm 15 miljoner kronor 2020, 15 miljoner kronor 2021 och 20 miljoner kronor 2022 i extra ersättning för att bolaget skulle kunna vidta åtgärder under det exceptionella läget. Mot bakgrund av det drastiskt försämrade säkerhetspolitiska läget tillfördes SOS Alarm dessutom 25 miljoner kronor extra under 2022. Från och med 2023 ökades ersättningen med 45 miljoner kronor per år för att SOS Alarm ska kunna upprätthålla verksamhet och förmåga. Arbetet med att rekrytera och utbilda nya larmoperatörer i syfte att sänka svarstiderna för 112-samtal har även efter pandemin lett till ökade kostnader för SOS Alarm och bolaget tillfördes därför 37,5 miljoner kronor i höständringsbudgeten 2023. Vi ser nu att SOS Alarm har gjort ett stort arbete i att vända utvecklingen och svarstiderna är på väg nedåt.

Regeringen har precis tagit emot Riksrevisionens granskningsrapport och påbörjar nu arbetet med att ta fram en skrivelse till riksdagen.

Stockholm den 20 december 2023

Carl-Oskar Bohlin

Skriftlig fråga 2023/24:369 av Dzenan Cisija (S) (Besvarad 2023-12-11)

Fråga 2023/24:369 Svarstider hos SOS Alarm

av Dzenan Cisija (S)

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

SOS Alarm har en central roll enligt alarmeringsavtalet med staten genom att ansvara för SOS-tjänsten i Sverige, vilket inkluderar mottagning och förmedling av larm på nödnumret 112 samt erbjudande om dirigering och prioritering av resurser som ambulanser och brandkår till kommuner och regioner.

Enligt Riksrevisionens granskningsrapport RiR 2023:22 har det konstaterats att SOS Alarm inte uppfyller målet att besvara samtal till larmnumret 112 inom åtta sekunder i genomsnitt. Svarstiderna varierar beroende på geografiskt område och tidpunkt för samtal. Riksrevisionen identifierar regeringens svaga styrning och underutnyttjande av styrningsmöjligheter som en betydande faktor till denna bristande måluppfyllelse. Dessutom pekar man på avsaknaden av en särskild författningsreglering, vilket skapar otydlighet i roller och ansvar samt försvårar effektiv tillsyn.

Mot denna bakgrund rekommenderar Riksrevisionen regeringen att utarbeta förslag till författningsreglering av alarmeringstjänsten och dess mål för att främja måluppfyllelse, stärka tillsynen och förtydliga ansvarsfördelningen mellan SOS Alarm och hjälporganen.

Som temporära åtgärder rekommenderas att regeringen ser över tillsynsuppdraget som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har och inför tydligare och mer omfattande rapporteringskrav för SOS Alarm. Vidare kan alarmeringsavtalet med SOS Alarm justeras så att bolagets avtal med hjälporgan undviker negativ påverkan på 112-tjänstens måluppfyllelse. Slutligen uppmanar Riksrevisionen regeringen att effektivt utnyttja befintliga möjligheter att kräva ändamålsenliga underlag från SOS Alarm för att uppnå en mer effektiv styrning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att SOS Alarm kan erbjuda hjälpsökande i hela Sverige möjlighet att snabbt komma i kontakt med rätt hjälporgan, och hur avser statsrådet att svara på Riksrevisionens rekommendationer om lagförslag? 

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.