Till innehåll på sidan

Straffskärpningsgrund för brottslingar som utnyttjar coronakrisen

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1149 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:1149 av Johan Pehrson (L)
Straffskärpningsgrund för brottslingar som utnyttjar

coronakrisen

Johan Pehrson har frågat mig om regeringen är beredd att vidta åtgärder för att införa en straffskärpningsgrund som innebär skärpta straff för brottslingar som utnyttjar coronakrisen.

Det pågående utbrottet av det nya coronaviruset påverkar hela samhället. Regeringen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att de negativa effekterna för medborgarna, det allmänna och företagen ska begränsas.

Att personer utnyttjar andras utsatthet med anledning av viruset är givetvis oacceptabelt.

Regeringen har vidtagit ett stort antal åtgärder för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i samhället. När gäller den brottslighet som Johan Pehrson nämner så infördes under den förra mandatperioden på regeringens initiativ ett nytt brott som tar sikte på identitetskapning. Straffbestämmelsen syftar till att motverka missbruk av identitetsuppgifter och ge skydd mot den integritetskränkning det innebär att få dessa utnyttjade. Därtill gav jag 2018 en utredare i uppdrag att överväga ett antal frågor rörande tillgreppsbrottslighet. Utredaren har bland annat lämnat förslag till ett nytt brott benämnt inbrottsstöld och förslag som tar sikte på systematiska stölder. Utredarens förslag bereds nu inom Regeringskansliet.

Äldre personer är mot bakgrund av sin ålder generellt sett särskilt sårbara och löper ökad risk att utsättas för vissa typer av brott, såsom bedrägerier. Vid bedömningen av hur allvarligt ett brott är ska det alltid beaktas vilken skada, kränkning eller fara som gärningen inneburit. Dessutom finns det en straffskärpningsgrund som innebär att det särskilt ska beaktas om den tilltalade utnyttjat någon annans skyddslösa ställning eller svårigheter att värja sig. Bestämmelsen tar bland annat sikte på brott som förövats mot funktionshindrade eller äldre.

För att öka rättsväsendets förmåga att hantera brott mot äldre, liksom andra typer av brott, gör regeringen generella satsningar för att förstärka Polismyndigheten och övriga rättskedjan samt ge myndigheterna ändamålsenliga verktyg i det brottsbekämpande arbetet. Därutöver fortsätter regeringens brottsförebyggande satsning som ska stimulera till ett brett och långsiktigt brottsförebyggande arbete i samhället.

Stockholm den 15 april 2020

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2019/20:1149 av Johan Pehrson (L) (Besvarad 2020-04-06)

Fråga 2019/20:1149 Straffskärpningsgrund för brottslingar som utnyttjar coronakrisen

av Johan Pehrson (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I coronakrisens spår finns det risk för att viss brottslighet ökar. Personer som är särskilt utsatta, till exempel äldre, kan komma att utsättas för bedrägerier, id-kapningar och avkrävande av inloggningsuppgifter och lösenord. Det kan även gälla inbrott i bostäder som innehavarna inte kan besöka på grund av restriktioner i samhället. Också ocker och annan ekonomisk brottslig verksamhet kan följa i spåren av en kris. Uppgifter om att sådan brottslighet dyker upp rapporteras nu från flera håll, inte minst från polisen som varnar för detta.

Polisen har till exempel rapporterat att okända gärningsmän har knackat på hos äldre personer för att tränga sig in och påstå sig vara från sjukvården; de ber att få komma in i bostaden för att testa den boende för coronavirus. Även samhällsinstitutioner kan drabbas, till exempel genom inbrott i sjukvårdens lager för skyddsutrustning.

För att stävja denna brottslighet krävs det breda insatser från polis och åklagarmyndighet, men också att man ser över lagstiftningen. Att i brottsliga syften exploatera de extraordinära förhållanden som råder under allvarliga samhällsstörningar, till exempel epidemier, terrorattacker och naturkatastrofer, måste anses särskilt straffvärt.

Liberalerna anser att det i kap. 29 brottsbalken om straffmätning och påföljdseftergift bör införas en straffskärpningsregel som tar sikte på brott mot det allmänna eller utnyttjandet av personers utsatta läge vid svåra samhällsstörningar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är regeringen beredd att vidta åtgärder för en straffskärpningsgrund som innebär skärpta straff för brottslingar som utnyttjar coronakrisen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.