Till innehåll på sidan

Straff för återvändande IS-terrorister

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3609 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2021/03150 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3609 av Boriana Åberg (M) Straff för återvändande IS-terrorister

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att misstänkta IS-terrorister inte ska slippa straff.

Frågan om ansvarsutkrävande och lagföring av de individer som har begått brott i Syrien och Irak är fortsatt en prioriterad fråga för regeringen. Personer som har medverkat till allvarliga brott ska ställas till svars och dömas för sina handlingar.

Såväl Polismyndigheten som Säkerhetspolisen utreder tillsammans med Åklagarmyndigheten brottslig verksamhet om sådan misstänks föreligga, till exempel folkmord, brott mot mänskligheten, krigsbrott eller terroristbrottslighet. Myndigheterna har en väl utvecklad förmåga att utreda sådan brottslighet och det finns ett flertal förundersökningar som är pågående avseende personer som har kopplingar till Daesh.

För folkmord, brott mot mänskligheten, krigsbrott och många fall av terroristbrottslighet gäller svensk straffrättslig domsrätt oavsett vem som har begått sådana brott och var de har begåtts. Eftersom flera av brotten inte heller preskriberas är det vidare möjligt att utreda och lagföra dem även sedan en lång tid förflutit.

På regeringens initiativ infördes dels år 2016 ett särskilt straffansvar för resa för terrorismrelaterade syften, dels år 2018 en utvidgning av det särskilda straffansvaret för terrorismrelaterad utbildning. Vidare tog regeringen initiativ till det särskilda straffansvar för vissa former av samröre med en terroristorganisation som infördes i mars 2020. I Regeringskansliet bereds för närvarande förslagen från den utredning som gjort en översyn över hela den straffrättsliga terrorismlagstiftningen och bl.a. föreslagit en bredare kriminalisering i vissa fall samt flera straffskärpningar.

Förundersökningar som rör misstankar om brott begångna i samband med konflikterna i Syrien och Irak är krävande, med särskilda utmaningar när det gäller att få tillgång till bevisning. Sverige stödjer och samarbetar med FN:s bevisinsamlingsmekanismer för brott begångna i Syrien och för brott begångna av Daesh i Irak. För att de brottsbekämpande myndigheternas förutsättningar att bekämpa terroristbrott och andra allvarliga brott ska förbättras har regeringen nyligen tillsatt en utredning som undersöker om reglerna om datalagring kan utökas till att omfatta nya kommunikationsappar. Dessutom har det införts regler om hemlig dataavläsning, som kan användas under förundersökning och i underrättelseverksamhet vid bl.a. terroristbrott.

Regeringen gav i våras ett uppdrag åt en utredare att lämna förslag som innebär att det införs ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation.

Regeringen följer noga utfallet av de utredningar som pågår eller kan komma att inledas med anledning av att personer återvänder till Sverige och misstänks ha begått allvarliga brott i Irak eller Syrien. Arbetet med att bekämpa och förebygga terrorism är högt prioriterat. Jag och regeringen kommer att fortsätta det intensiva arbetet mot sådan brottslighet och annan allvarlig brottslighet som kan ha begåtts.

Stockholm den 15 september 2021

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2020/21:3609 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2021-09-06)

Fråga 2020/21:3609 Straff för återvändande IS-terrorister

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 5 september rapporterade medier att tre IS-kvinnor har lämnat lägret al-Roj i Syrien för att utvisas till Sverige. En delegation från svenska UD är på plats för att ta emot kvinnorna. Det kurdiska självstyret bedömer att dessa kvinnor utgör en säkerhetsrisk och utvisar dem på livstid. Enligt uppgifter i Aktuellt har det kurdiska självstyret bett Sverige om hjälp att pröva dessa kvinnor rättsligt på plats, vilket inte har skett och därför utvisas kvinnorna.

I Sverige har fem förundersökningar mot IS-kvinnor som anklagas för att ha begått krigsbrott och därefter tagit sig tillbaka till Sverige lagts ned. Detta torde indikera betydande svårigheter att lagföra dessa terrorister. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att misstänkta IS-terrorister inte ska slippa straff?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.