Till innehåll på sidan

Stöd till folket i Belarus

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3101 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 08174/ 08176/ 08351 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:3054 av Hans Wallmark (M) Medieutbildningar i Belarus, fråga 2020/21:3055 av Hans Wallmark (M) Stöd till det belarusiska civilsamhället samt fråga 2020/21:3101 av Markus Wiechel (SD) Stöd till folket i Belarus

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att medverka till långsiktig finansiering av medieutbildningar och stödprogram som Stockholm School of Economics i Riga (SSE Riga) erbjuder med särskilt fokus på verksamma i Belarus, samt om jag har för avsikt att agera för att Sverige ännu tydligare ska stödja krafter från Belarus som tvingas arbeta från andra länder. Markus Wiechel har frågat mig hur svenska biståndsmedel bidragit till att den demokratiska oppositionen i Belarus får stöd för sin verksamhet och hur jag säkerställer att de satsade skattekronorna används effektivt och gör maximal skillnad.

Som Hans Wallmark påpekade har jag i ett tidigare svar på hans fråga 2020/21:2577 framhållit att Sverige sedan många år har stöttat strävan efter en demokratisk utveckling i Belarus, samt att det svenska stödet till det belarusiska civilsamhället har intensifierats sedan hösten 2020. UD/Sida följer upp alla insatser i syfte att säkerställa att de är verksamma i förhållande till vår övergripande målsättning om en demokratisk, hållbar och inkluderande utveckling.

UD har också återkommande dialog med lokala människorätts- och civilsamhällsorganisationer och inhämtar deras syn på Sveriges arbete i Belarus. Vi bibehåller kontakterna med företrädare för oppositionen och stödjer deras legitima krav att mänskliga rättigheter måste respekteras och att folket har rätt att välja sina ledare i demokratiska val. Utrikesminister Ann Linde har välkomnat flera företrädare för oppositionen i Stockholm, bland andra Svetlana Tichanovskaja, Olga Kovalkova, Ales Bjaljatski, Veranika Tsepkalo och Valery Tsepkalo. Baserat på alla dessa kontakter ser vi ständigt över hur vi bäst kan stödja det belarusiska civilsamhället och den demokratiska utvecklingen i Belarus, både vad gäller aktörer som verkar i Belarus som utanför landet.

Stockholm den 9 juni 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:3101 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2021-06-03)

Fråga 2020/21:3101 Stöd till folket i Belarus

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Förtrycket mot den politiska oppositionen i Belarus eller andra som av den sittande regimen anses vara besvärliga är som bekant omfattande. Faktum är att situationen är så svår att de som ändå bedriver politisk opposition mot diktaturen ofta tvingas göra det i exil från utlandet – företrädesvis från grannländer som Litauen och Polen.

Det svenska biståndet till civilsamhället i Belarus har ökat något sedan det riggade valet i höstas, men det finns få uppgifter om exakt hur detta stöd gynnar den politiska och demokratiska opposition som faktiskt har en möjlighet att också bedriva opposition – just för att många av dessa agerar i exil.

Det råder ingen tvekan om att behovet av utländskt stöd är stort. Att stärka möjligheten till fri journalistik eller att täcka upp för löner alternativt administrativa kostnader är exempel på sådant som skulle göra skillnad och på sikt vara avgörande för att säkerställa en demokratisk utveckling i landet.

Med anledning av detta önskar jag att statsrådet Per Olsson Fridh svarar på följande fråga:

Hur har svenska biståndsmedel bidragit till att den demokratiska oppositionen i Belarus, som ofta arbetar i exil, får stöd för sin verksamhet, och hur säkerställer statsrådet att de satsade skattekronorna används effektivt och gör maximal skillnad?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.