Till innehåll på sidan

Stöd till äldre konsumenter

Svar på skriftlig fråga 2021/22:343 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Meddelande om uteblivet svar på fråga 2021/22:343
av Angelica Lundberg (SD) Stöd till äldre konsumenter

Som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras.

Stockholm den 10 november 2021

Enligt uppdrag

Johan Ndure

Departementsråd

Skriftlig fråga 2021/22:343 av Angelica Lundberg (SD) (Inte besvarad 2021-11-04)

Fråga 2021/22:343 Stöd till äldre konsumenter

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Många äldre personer önskar stöd i att öka sina kunskaper om digitala enheter och internet samt olika tjänster på internet. Det finns även behov av konsumentstöd kring digitala köp, det kan gälla hur man går till väga, frågor kring avtal och kring reklamationer. För att undvika digitalt utanförskap för äldre personer behövs mer riktat stöd.

Enligt Internetstiftelsen utgör äldre personer en majoritet i det digitala utanförskapet. Var femte pensionär använder nästan inte alls internet, och inte ens hälften av de äldsta personerna har använt sig av samhällets e-tjänster. Behov av att använda internet kvarstår, eftersom många tjänster, även konsumtion, förläggs digitalt i allt större utsträckning. Internetstiftelsen använder begreppet utvidgat utanförskap för dem som använder internet men som saknar kunskap för att nyttja internets funktioner och behöver hjälp med olika saker, exempelvis hur de ska använda bank-id. Utbildning och information är nyckeln till delaktighet.

De organisationer som hjälper äldre personer med frågor kring digitala verktyg är ovärderliga. Organisationen Seniornet Sweden pekar på vikten av att äldre personer får stöd för att kunna hantera det digitala samhället och lyfter det som görs i dag för denna grupp samt att it-stöd finns via Internetstiftelsen och Digitalhjälpen, framtagen av Post- och telestyrelsen.

Det finns alltså bra stöd, men i konsumentfrågor behövs i många fall riktat stöd av konsumentvägledare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Ser statsrådet behov av utökad satsning på konsumentvägledning för gruppen äldre inom digitala konsumentfrågor, och hur ska det i så fall ske?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.