Till innehåll på sidan

Stöd för Kanada och för mänskliga rättigheter

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1608 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:1608 av Kerstin Lundgren (C)
Stöd för Kanada och för mänskliga rättigheter

Kerstin Lundgren har, mot bakgrund av Kanadas diplomatiska konflikt med Saudiarabien, frågat mig vilka initiativ Sverige har tagit för att förmå EU att tydligt stödja Kanadas hållning, och vilka initiativ som planeras i UNHRC/FN:s kvinnokommission tillsammans med EU och/eller Kanada.

Sverige ser allvarligt på situationen för kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien och vi tar kontinuerligt upp detta i våra kontakter med landet, bilateralt såväl som genom EU och FN. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Saudiarabien, som publicerades 2017, visar tydligt på de brister som finns i landet vad gäller dessa frågor. Sverige har dessutom inom ramen för FN:s allmänna ländergranskning uppmanat Saudiarabien att förbättra situationen för landets kvinnor samt avskaffa dödsstraffet. Sverige är även pådrivande inom EU i arbetet för att upprätta en strukturerad dialog om mänskliga rättigheter mellan EU och Saudiarabien.

Sverige har ett mycket nära samarbete med Kanada inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter. Som exempel kan nämnas vårt stöd till Kanadas årligen återkommande resolution om våld mot kvinnor, som Sverige är en av medförslagsställarna till. EU är en viktig plattform för alla våra ansträngningar i rådet med att främja kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter. När EU lägger fram resolutioner i MR-rådet driver Sverige att kvinnors och flickors situation särskilt ska beaktas. Likaså agerar Sverige starkt inom ramen för EU för kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna under FN:s kvinnokommissions årliga möte i mars varje år. Där framhåller Sverige även vikten av det civila samhället, särskilt ungdoms- och kvinnoorganisationer samt kvinnliga MR-försvarare.

Sverige har gemensamt med övriga EU tagit upp frågan om de nyligen gripna kvinnorättsföreträdarna med Saudiarabien och tydligt kommunicerat sin oro över den senaste utvecklingen. Jag har också själv tidigare uttalat vår oro om gripanden som har skett i Saudiarabien de senaste månaderna. Regeringen följer frågan nära och kommer även fortsättningsvis att lyfta frågor om mänskliga rättigheter i sina kontakter med Saudiarabien.

Stockholm den 27 augusti 2018

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2017/18:1608 av Kerstin Lundgren (C) (Besvarad 2018-08-10)

Fråga 2017/18:1608 Stöd för Kanada och för mänskliga rättigheter

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Mänskliga rättigheter hotas i många länder. Det kostar på att uttala kritik och allt fler länder tystnar. Sverige och EU måste tala.

Kanada har via sin utrikesminister Chrystia Freeland tydligt uttryckt sitt stöd för mänskliga rättigheter också i Saudiarabien där kvinnliga aktivister fängslas. Senast var det den kanadensiska medborgaren Samar Badawi, syster till Raif Badawi, som fängslades. Även premiärminister Trudeau har tydligt markerat Kanadas hållning. Detta har lett till en stark reaktion från Saudiarabiens ledning.

Saudiarabien är inte bara representerat i FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) utan också i FN:s kvinnokommission. Det innebär att landet har ett särskilt ansvar för att upprätthålla FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och därmed även kvinnors rättigheter. Saudiarabien visar nu hur landet tar sitt ansvar genom att återigen fängsla och hota kvinnoaktivister. Kritik tolereras inte, vare sig i landet eller i relationen till andra länder.

EU måste stödja Kanadas starka markering för mänskliga rättigheter globalt. Det välkomna beslutet i Saudiarabien att från och med år 2018 låta kvinnor köra bil verkar vara en potemkinkuliss för att blända omvärlden och förvränga dess bild av verkligheten.

Mot bakgrund av vad som här anförts vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ har Sverige tagit för att förmå EU att tydligt stödja Kanadas hållning, och vilka initiativ planeras i UNHRC/FN:s kvinnokommission tillsammans med EU och/eller Kanada?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.