Till innehåll på sidan

Stockholmsprogrammet

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1133 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

Händelser

Inlämnad
2009-08-10
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-19
Svar anmält
2009-08-20
Besvarad
2009-08-24

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Svar på fråga

2008/09:1133 Stockholmsprogrammet

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att få till stånd en diskussion om värdegrunden, som ligger bakom nämnda lag som parlamentet i Litauen röstat igenom, i samband med de överläggningar om ömsesidigt erkännande av domar som sker i framtagandet av Stockholmsprogrammet.

Låt mig först klargöra att den litauiska lagstiftningen som frågan tar upp har bevakats av oss under en längre tid och starkt ifrågasatts av flera statsråd såväl offentligt som i direktkontakt med litauiska företrädare. Lagstiftningen togs även upp av statsministern när Litauens nya president besökte Sverige i juli. Den är inte heller representativ för rådande synsätt bland EU:s medlemsstater. Således är en diskussion kring frågan redan initierad.

När det därefter gäller kopplingen till principen om ömsesidigt erkännande kräver enligt min mening generella principer och mål för det europeiska samarbetet att varken EU:s lagstiftning eller medlemsstaternas lagstiftning är diskriminerande, till exempel mot homosexuella. Det tydliggörs bland annat i artikel 13 i EG-fördraget och i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna. Att domar och beslut som kan bli föremål för ömsesidigt erkännande inte får vara diskriminerande måste också beaktas vid arbetet med olika rättsakter som baseras på principen om ömsesidigt erkännande.

I det sammanhanget kan nämnas att Sverige aktivt verkat för att antidiskrimineringsdirektivet, som förhandlas just nu inom EU, ges en så bred tillämpning som möjligt och att det säkerställer samma nivå av skydd mot diskriminering oavsett diskrimineringsgrund. HBT-frågor kommer också att behandlas under det svenska ordförandeskapet vid Equality Summit som äger rum den 16 och 17 november i Stockholm.

Skriftlig fråga 2008/09:1133 av Bodström, Thomas (s) (korrekturläst 2009-08-10)

den 10 augusti

Fråga

2008/09:1133 Stockholmsprogrammet

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I somras godkände Litauens parlament en lag som bland annat förbjuder offentlig spridning av information som kan anses ge en positiv beskrivning av homosexualitet. Enligt medierna har presidenten inte godkänt lagen eftersom den är ”illa skriven”. Lagen tycks med andra ord vara tillfälligt uppskjuten på grund av en formfråga.

Med hänsyn till det nya Stockholmsprogrammet som håller på att förhandlas fram och som innebär att medlemsländerna ska erkänna varandras domar är det viktigt att EU:s medlemsländer också delar värdegrund. Förvånande är då att när Sverige har ordförandeskapet i EU hörs ingenting om Litauens förändrade inställning till homosexualitet. Sverige som ordförandeland borde initiera en diskussion om denna fråga i samband med de möten som hålls då Stockholmsprogrammet tar form. Jag vill fråga justitieministern:

Vilka initiativ avser justitieministern att ta för att få till stånd en diskussion om värdegrunden, som ligger bakom nämnda lag som parlamentet i Litauen röstat igenom, i samband med de överläggningar om ömsesidigt erkännande av domar som sker i framtagandet av Stockholmsprogrammet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.