Till innehåll på sidan

Stickmyggornas spridning till Dalarnas och Gävleborgs län

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1087 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

Händelser

Inlämnad
2009-07-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-19
Svar anmält
2009-08-20

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Svar på frågorna

2008/09:1086 Myggbekämpning i nedre Dalälven

2008/09:1087 Stickmyggornas spridning till Dalarnas och Gävleborgs län

Miljöminister Andreas Carlgren

Mikael Oscarsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att nu möjliggöra bekämpning med BTI, även i naturskyddsområde, i området vid nedre Dalälven. Lennart Sacrédeus har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förhindra en allvarlig spridning av stickmyggen även till Dalarnas och Gävleborgs län från de nu obesprutade naturskyddsområdena i nedre Dalälven. Jag har valt att ge samma svar till de två frågorna.

Regeringen tillät den 16 juli 2009 Kemikalieinspektionen att ge tillstånd att använda bekämpningsmedlet Vectobac G för bekämpning av stickmyggor i delar av Natura 2000-områdena Östa, Kungsgårdsholmarna, Färnebofjärden, Gysinge, Hedesundafjärden och Pellesberget. Samma dag biföll Kemikalieinspektionen Nedre Dalälvens Utvecklings AB:s ansökan om dispens att använda bekämpningsmedlet Vectobac G för bekämpning av stickmyggor i bland annat dessa områden. Vectobac G är ett biologiskt bekämpningsmedel med en bakterie som angriper mygglarver. Kemikalieinspektionen har ännu inte godkänt Vectobac G som bekämpningsmedel men prövar nu en ansökan inför ett eventuellt godkännande.

Jag och regeringen har därmed agerat snabbt för att lösa de akuta problemen i nedre Dalälvsområdet. Den situation med riklig förekomst av stickmyggor som vi sett i sommar vid nedre Dalälven är inte acceptabel och jag lider med alla som drabbats.

Skriftlig fråga 2008/09:1087 av Sacrédeus, Lennart (kd) (korrekturläst 2009-07-16)

den 16 juli

Fråga

2008/09:1087 Stickmyggornas spridning till Dalarnas och Gävleborgs län

av Lennart Sacrédeus (kd)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Stickmyggan från de naturskyddade områdena i nedre Dalälvsområdet drabbar allt fler samhällen och byar. Barn kan inte vistas utomhus, företagare skadas ekonomiskt, djur plågas, fastighetspriser och besöksnäring drabbas. Det är belagt att stickmyggen denna sommar nått till samhällen i norra Uppland, spritts ned mot Uppsala stad med omnejd och till och med nått Danderyd. I Dalarnas och Gävleborgs län finns nu en befogad rädsla för att myggplågan inte bara kommer att spridas söderut utan även norrut. Direkt gränsande till den i år obesprutade Färnebofjärdens nationalpark ligger, utöver redan illa drabbade Heby kommun i Uppsala län, folkrika orter som Avesta i Dalarna och Sandviken i Gävleborg.

Årets myggbekämpning med det biologiska medlet BTI har skett över 1 500 hektar av nedre Dalälvens våtmarker och har lokalt varit mycket lyckosam. Folkets frustration och besvikelse på både den södra och den norra sidan av Dalälven – i länen Dalarna, Uppsala och Gävleborg – riktar sig mot Kemikalieinspektionen, som i år hindrade bekämpningen av 600 hektar i Färnebofjärdens nationalpark, samma område där besprutning accepterades förra året. Kemikalieinspektionen gick på Naturvårdsverkets remissyttrande i våras och sade nej till dispens för att sprida BTI i närheten av Färnebofjärdens nationalpark. Jan Lundström, en av forskarna som arbetar med kampen mot myggen, sade till SVT den 8 juli att det inte har någon betydelse om bekämpningen är stor eller liten, om man inte bekämpar samtliga ytor myggen kan komma in ifrån. ”Då är det i alla fall lite dödfött”, enligt Lundström.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förhindra en allvarlig spridning av stickmyggen även till Dalarnas och Gävleborgs län från de nu obesprutade naturskyddsområdena i nedre Dalälven?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.