Till innehåll på sidan

Statligt stöd till forskningsprojekt kring Sverige, DDR och Stasi

Svar på skriftlig fråga 2014/15:734 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2015/03903/F

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:734 av Hans Wallmark (M) Statligt stöd till forskningsprojekt kring Sverige, DDR och Stasi

Hans Wallmark har frågat mig om jag tänker verka för att regeringen initierar och ger statligt stöd till ett arbete för ett oberoende akademiskt forskningsprojekt kring Sverige, DDR och Stasi.

Regeringen anser att Sverige ska vara en ledande forskningsnation och att excellent forskning gynnas av en stor akademisk frihet.

Myndigheten Vetenskapsrådet ger stöd till forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden. Till största delen handlar det om stöd till just forskarinitierad och nyfikenhetsbaserad forskning. År 2014 fördelade Vetenskapsrådet hela 3,4 miljarder kronor till sådan grundläggande forskning.

Stöd till ett vetenskapligt forskningsprojekt kring Sverige, DDR och Stasi kan därmed redan i dag sökas från till exempel Vetenskapsrådet.

Stockholm den 23 juli 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftlig fråga 2014/15:734 av Hans Wallmark (M) (Skickad 2015-07-14)

Fråga 2014/15:734 Statligt stöd till forskningsprojekt kring Sverige, DDR och Stasi

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Viss Stasiforskning pågår i Sverige. Men då huvudsakligen genom hängivna författares och faktainsamlares försorg och tack vare fristående stipendier. Birgitta Almgren har med sina böcker visat hur dåvarande Östtyskland infiltrerade Sverige och lät säkerhetstjänsten Stasi värva informatörer och spioner.

Professor Anders Törnvall har vikt några år åt egen granskning för att visa på hur DDR/Stasi särskilt kom att intressera sig för att påverka lärare från Sverige genom resor och så kallade utbildningsprogram. Det kan handla om cirka 600 lärare som så sent som på 1980-talet utsattes för dessa indoktrineringskurser. Den här typen av uppgifter borde rimligtvis leda till ett ökat intresse för någon form av oberoende akademisk forskning kring hur dåvarande Östtyskland försökte påverka och infiltrera Sverige.

Med bakgrund av detta vill jag fråga ministern för högre utbildning- och forskning Helene Hellmark Knutsson:

Tänker statsrådet verka för att regeringen initierar och ger statligt stöd till ett arbete för ett oberoende akademiskt forskningsprojekt kring Sverige, DDR och Stasi med tanke på de anmärkningsvärda uppgifterna om att cirka 600 svenska lärare så sent som på 1980-talet utsattes för östtyska påverkanskampanjer?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.