Till innehåll på sidan

Statliga bolags ersättningar

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1209 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

N2017/02650/BSÄ

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1209 av Mats Persson (L) Statliga bolags ersättningar

Mats Persson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att framöver förhindra att statliga bolag har ersättningar och ekonomiska konstruktioner som är större än, eller ovanliga i, jämförbara privata

bolag.

Regeringen beslutade den 22 december 2016 uppdaterade riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för ledande befattningshavare i bolag med statligt ägande. Riktlinjerna ingår som en del av statens ägarpolicy.

Regeringens riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för ledande befattningshavare i bolag med statligt ägande ska tillämpas i bolag med statligt majoritetsägande. I övriga bolag, där staten är delägare, verkar staten i dialog med övriga ägare för att riktlinjerna tillämpas.

Svenska staten är delägare i Telia Company AB och äger cirka 37,3% av aktierna och utövar genom sin rösträtt på stämman sin möjlighet att påverka bolagets riktlinjer för ersättningar för ledande befattningshavare.

Styrelserna i bolag med statligt ägande ska behandla frågor om ersättning till de ledande befattningshavarna på ett medvetet, ansvarsfullt och transparent sätt. De ska vidare försäkra sig om att den totala ersättningen är rimlig, präglad av måttfullhet och väl avvägd samt bidrar till en god etik och företagskultur.

Regeringen förutsätter att styrelsen säkerställer att såväl den verkställande direktörens som övriga ledande befattningshavares ersättning ryms inom de riktlinjer som beslutats av bolagsstämman.

Enligt Telia Company ABs riktlinjer ska ersättningen till ledande befattningshavare vara konkurrenskraftig men inte marknadsledande vilket är i linje med regeringens riktlinjer. Regeringen förutsätter dock att Telia Company AB liksom övriga bolag med statligt ägande agerar så att de åtnjuter offentligt förtroende.

Jag har informerat mig om situationen med de sparade semesterdagarna i Telia Company AB och fått svaret att när Telia Company ABs VD överskred gränsen för sparade semesterdagar betalades överstigande semesterdagar ut med automatik. Processen för detta är nu ändrad.

Jag avser inte att vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 13 april 2017

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2016/17:1209 av Mats Persson (L) (Besvarad 2017-04-05)

Fråga 2016/17:1209 Statliga bolags ersättningar

av Mats Persson (L)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Statliga bolag bör vara ett föredöme gentemot övriga bolag i Sverige. På ett framgångsrikt sätt har en del statliga bolag gått före exempelvis vad gäller jämställdhet inom ledningsgrupper och styrelser. Det är också viktigt i denna kontext att statliga bolag agerar ansvarsfullt och trovärdigt. Det gäller såväl hel- som delägda statliga bolag.

En utgångspunkt bör vara att statliga bolag inte har ersättningar och ekonomiska konstruktioner som är större än, eller ovanliga i, jämförbara privata bolag. De senaste dagarna har Dagens industri rapporterat om att Telia har betalat ut 1 miljon kronor för 14 sparade semesterdagar för sin vd.

Mot bakgrund av detta har jag följande fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Kommer ministern att vidta några åtgärder för att förhindra att detta sker i statliga bolag framöver?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.