statliga bolags arbete med socialt ansvar

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2063 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2006-08-25
Besvarad
2006-09-06
Besvarad
2006-09-08
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 september

Svar på fråga 2005/06:2063 om statliga bolags arbete med socialt ansvar

Näringsminister Thomas Östros

Karin Svensson Smith har frågat mig om jag avser att agera för att de statliga bolagens arbete med socialt ansvar, mänskliga rättigheter och etik ska följas upp och utvärderas och granskas externt och att denna process blir transparent och möjlig att följa upp för medborgare och andra intressenter.

Regeringen har fastställt en ägarpolitik som utvecklas kontinuerligt och som de statligt ägda företagen har att följa. I ägarpolitiken lyfter regeringen fram vissa principfrågor som anses vara särskilt viktiga. Etiskt och socialt ansvarstagande är några av dem.

Ägarpolitiken avseende etiskt och socialt ansvarstagande har under året utökats och förtydligats. I ägarpolitiken fastställs bland annat att styrelserna har ansvar för att det finns en väl förankrad policy, kompletterad med handlingsprogram med mål och åtgärder för kommunikation och genomförande. Företagen ska i sin externa rapportering öppet redovisa sin policy och det fortlöpande resultatet av sitt arbete med handlingsprogrammet. På så sätt är företagen tillgängliga för extern granskning för medborgare eller andra intressenter.

Genomlysning och öppenhet är viktiga verktyg i utvärderingen av de statligt ägda bolagen. Regeringen arbetar kontinuerligt med att förbättra redovisningen från bolagen, inklusive frågor avseende etiskt och socialt ansvarstagande. Det handlar bland annat om att fortsätta förtydliga mål och förbättra möjligheterna till uppföljning och utvärdering. Resultatet av detta arbete redovisas i regeringens årliga skrivelse med redogörelse för företag med statligt ägande. 

Den operativa verksamheten är dock företagets styrelses och lednings ansvar. Denna beslutsordning gäller i såväl privata som statligt ägda företag. Jag förväntar mig att de statligt ägda företagen fortsätter att arbeta aktivt med de här frågorna i enlighet med den statliga ägarpolitiken, att de redovisar sina åtgärder och att de agerar enligt sina respektive policyer.

Skriftlig fråga 2005/06:2063 av Svensson Smith, Karin (-) (korrekturläst 2006-08-25)

den 25 augusti

Fråga 2005/06:2063 av Karin Svensson Smith (-) till näringsminister Thomas Östros (s)

Statliga bolags arbete med socialt ansvar

Regeringen har i sin ägarpolitik uttalat att alla statliga bolag ska ha en etikpolicy. Trots detta har fortfarande inte alla statliga bolag sådan policy. I rapporter från Amnesty Business Group publicerade under sommaren får staten och bolagen mycket kritik för avsaknaden av etikpolicyer som hanterar de risker som bolagen utsätter sig för när de opererar på den globala marknaden. Staten får också kritik för att de etikpolicyer som företagen har inte följs upp.

I den internationella diskussionen kring företagens ansvar är en av de viktigaste frågorna att etikpolicyer följs upp genom oberoende kontroll och att uppföljningen är transparent och går att utvärdera för intressenter utanför bolaget. Detta en självklarhet då etikpolicyer annars lätt bara blir ett PR-redskap.

Riksrevisionen har i sin senaste rapport kritiserat regeringen för att riktlinjerna till de statliga bolagen beträffande deras samhällsuppdrag är otillräckliga.

Avser ministern att agera för att de statliga bolagens arbete med socialt ansvar, mänskliga rättigheter och etik också följs upp och utvärderas/granskas externt och att denna process blir transparent och möjligt att följa upp för medborgare och andra intressenter?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.