Till innehåll på sidan

Statlig närvaro i hela landet

Svar på skriftlig fråga 2019/20:941 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2020/00530/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:941 av Emilia Töyrä (S)
Statlig närvaro i hela landet

Emilia Töyrä har frågat mig om jag anser att regeringen har lyckats öka den statliga närvaron i landet med en fortsatt god kvalitet på myndighetsutöv-andet och om så inte är fallet, om jag avser att vidta några åtgärder.

Under den förra mandatperioden påbörjade regeringen ett arbete med att stärka den statliga närvaron runt om i Sverige. Flera insatser har genomförts. Regeringen har sedan år 2015 fattat 21 beslut om lokalisering av hela eller delar av befintliga myndigheters verksamheter. Besluten har inneburit att statliga verksamheter fördelas jämnare i landet. Statliga arbetstillfällen har omlokaliserats från Stockholm till andra delar av landet som till exempel Borås, Gävle, Kalmar, Malmö och Luleå.

Det går inte att komma ifrån att det finns vissa utmaningar vid omlokaliseringar, framförallt eftersom myndigheten kan behöva rekrytera ny personal. Regeringens bedömning är dock att det finns förutsättningar för myndigheter som omlokaliseras att på sikt säkerställa kompetens och en väl fungerande verksamhet. Regeringen följer utvecklingen av myndigheternas verksamhet löpande, bland annat genom de årliga myndighetsdialogerna. Vidare har Kammarkollegiet fått i uppdrag att bland annat samla kunskaper om myndigheternas erfarenheter av omlokalisering. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 30 december 2020.

För att förstärka den statliga närvaron i hela landet har regeringen tagit initiativ för att etablera fler servicekontor. Under den förra mandatperioden etablerade regeringen tio nya servicekontor, bland annat i Jokkmokk, Angered och Vimmerby. Regeringen gav i december 2019 Statens servicecenter i uppdrag att öppna nya servicekontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele. Genom att etablera dessa fyra kontor finns minst ett statligt servicekontor i varje så kallad FA-region. Vidare har Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, fått i uppdrag att utreda och lämna förslag på var nya kontor bör etableras samt analysera möjligheten att utöka serviceutbudet med ytterligare myndigheters verksamheter.

Sammantaget har regeringen sedan 2014 tagit flera initiativ som stärker den statliga närvaron i landet. Regeringen avser under mandatperioden att fortsätta detta arbete.

Stockholm den 19 februari 2020

Lena Micko

Skriftlig fråga 2019/20:941 av Emilia Töyrä (S) (Besvarad 2020-02-12)

Fråga 2019/20:941 Statlig närvaro i hela landet

av Emilia Töyrä (S)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Redan under förra mandatperioden aviserade regeringen att man avsåg att minska klyftan mellan stad och land och att se till att den statliga närvaron ökade. Trenden hade länge varit att rörelsen snarast gick åt motsatt håll, med färre orter där statlig representation fanns. Ett sätt man skulle göra detta på var genom att ge myndigheter i uppgift att utlokalisera sin verksamhet till orter utanför Stockholm och att öka antalet servicekontor.

En farhåga som väcktes när detta meddelades var att kompetensen inte skulle kunna följa med och att kvaliteten på arbetet skulle minska. Många debattörer tvivlade på att det fanns kloka människor utanför Stockholms tullar, och olyckskorparna var många.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Anser statsrådet att regeringen har lyckats att öka den statliga närvaron i landet med en fortsatt god kvalitet på myndighetsutövandet och om så inte är fallet, avser statsrådet att vidta några åtgärder?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.