Till innehåll på sidan

Stängningen av Römosseskolan

Svar på skriftlig fråga 2021/22:306 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:306 av Michael Rubbestad (SD)
Stängningen av Römosseskolan

Michael Rubbestad har, mot bakgrund av att Statens skolinspektion den 27 oktober 2021 beslutade att godkännandet för Föreningen Framstegsskolan i Göteborg, som omfattade tre skolor i Göteborg, återkallas från och med den 19 november 2021, frågat mig varför det har behövt ta hela elva år att agera trots dessa uppenbara och återkommande brister, och om jag med facit i hand anser att jag kunde ha agerat annorlunda.

Av Skolinspektionens beslut att återkalla godkännandet av huvudmannen för Römosseskolan framgår att återkallelsen görs på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen, med stöd av bestämmelserna om ägar- och ledningsprövning som efter förslag av regeringen infördes den 1 januari 2019. Dessa innebär att en enskild för att få förtroendet att driva en skola ska vara lämplig för uppgiften, och om den enskilde är en juridisk person så prövas företrädarna för den juridiska personen. Med företrädare avses bl.a. den verkställande direktören, styrelseledamöter och personer som genom ett direkt eller indirekt ägande har ett väsentligt inflytande över verksamheten (2 kap. 5 och 5 a §§ skollagen).

Skolinspektionens beslut visar hur betydelsefulla bestämmelserna om ägar- och ledningsprövning är för att säkerställa en god kvalitet i skolan. Vid riksdagsbehandlingen av den proposition som låg till grund för införandet av en ägar- och ledningsprövning av privata aktörer inom skolväsendet – propositionen Ökade tillståndskrav och särskilda regler för upphandling inom välfärden (prop. 2018:158) – motionerade dock Sverigedemokraterna om att propositionen borde avslås och att regeringen sedan skulle återkomma med ett annat förslag. I förberedande voteringar i riksdagen röstade de sverigedemokratiska ledamöterna, i enlighet med Sverigedemokraternas reservation, för avslag på regeringens proposition. Reservationen biträddes inte av kammaren i de förberedande voteringarna. Om Sverigedemokraternas reservation vunnit bifall i kammaren hade bestämmelserna om ägar- och ledningsprövning inom skolväsendet inte kunnat träda i kraft den 1 januari 2019.

Som Michael Rubbestad anger i sin fråga har Skolinspektionen i sin tillsyn av Römosseskolan under en följd av år identifierat olika allvarliga brister i sin verksamhet och som huvudmannen förelagts att åtgärda, brister som vid Skolinspektionens uppföljning av tillsynsbesluten varit åtgärdade. Skolinspektionen har därmed inte haft lagliga möjligheter att återkalla tillståndet. Den skollag som antogs efter förslag av den dåvarande borgerliga regeringen har i detta avseende varit otillräcklig. Det har varit för svårt att stänga skolor med uppenbara och återkommande brister, just i det fall det är frågan om brister som åtgärdas allt eftersom. Skolinspektionen ska enligt regeringens uppfattning kunna tillgripa sina skarpaste sanktionsverktyg om det återkommande uppstår allvarliga brister i verksamheten som huvudmannen föreläggs att åtgärda – samma brister eller av olika slag – även om varje brist för sig åtgärdas. Regeringen har därför nyligen i propositionen Ökade möjligheter att stänga skolor med allvarliga missförhållanden (prop. 2021/22:45) föreslagit en ny grund för att godkännanden ska kunna återkallas. Förslaget innebär att om huvudmannen för en fristående skola förelagts att åtgärda ett allvarligt missförhållande och följt föreläggandet, men det inom två år från föreläggandet ändå förekommer allvarliga missförhållanden och om huvudmannen tidigare har visat bristande förmåga eller vilja att fullgöra sina skyldigheter ska Skolinspektionen kunna återkalla godkännandet.

Skolan är till för eleverna. Där lämnar vi våra barn för att de ska lära sig mycket och fostras till demokratiska medborgare. Att driva skola i Sverige ska innebära att man därmed förvaltar samhällets förtroende för det uppdraget. Det ska endast seriösa aktörer kunna göra. Och de ska endast kunna göra detta om de håller en hög kvalitet. Annars ska de stoppas. Ägar- och ledningsprövningen liksom den föreslagna nya grunden för att kunna återkalla godkännanden utgör viktiga verktyg för tillsynsmyndigheterna för att kunna stoppa oseriösa aktörer inom skolväsendet. Om det visar sig att ytterligare åtgärder behövs är jag beredd att överväga det.

Stockholm den 10 november 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2021/22:306 av Michael Rubbestad (SD) (Besvarad 2021-10-29)

Fråga 2021/22:306 Stängningen av Römosseskolan

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den 27 oktober 2021 rapporterar flera medier att Skolinspektionen äntligen stoppar den kraftigt kritiserade Römosseskolan i Göteborg. Beslutet omfattar tre skolor, alla med muslimsk inriktning. Som motivering uppges bland annat att ”[…]verksamheten är rörig. Ägarförhållandena är diffusa och ekonomiska oegentligheter har förekommit, bland annat har pengar från skolan gått till politisk verksamhet och aktivism i Somalia.” (Omni.se)

Redan i augusti 2011 kom de första rapporterna om allvarlig kritik mot Römosseskolans verksamhet. Dessa hänvisade till missförhållanden som uppmärksammats av Skolinspektionen redan under 2010.

Sammanfattningsvis kan konstateras att det tagit över elva år innan verksamheten stoppats. De elever som gick i första klass när den första kritiken uppdagades är i dag studenter och har genomgått såväl låg- som mellan- och högstadiet i Römosseskolans verksamhet. Vidare innebär stängningen att närmare 600 elever nu står i akut behov av omplacering i Göteborg.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Varför har det behövt ta hela elva år att agera trots dessa uppenbara och återkommande brister, och anser ministern med facit i hand att hon kunde ha agerat annorlunda?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.