Spökgarn

Svar på skriftlig fråga 2013/14:550 besvarad av Anders Karlsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr L2014/1204/POL

Landsbygdsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:550 av Anders Karlsson (S) Spökgarn

Anders Karlsson har frågat mig vilka svenska åtgärder jag avser att dra i gång och vilken målsättning jag har i fråga om att rensa svenska fiskevatten från spökgarn.

Med spökgarn menar man förlorade fiskenät som fortsätter att fiska i havet utan att någon tar hand om fångsten. Fiskare som förlorar sina redskap och inte lyckas bärga dem ska, enligt EU:s kontrollförordning, rapportera sin förlust. I Sverige ska förlusten rapporteras till Havs-och vattenmyndigheten. Uppgifterna är viktiga eftersom de kan användas för att lokalisera och rensa bort redskapen.

Regeringen anser att detta är en angelägen fråga. I genomförandet av de olika EU-fonder som funnits på fiskets område har Sverige därför lämnat stöd till en mängd projekt för att minska antalet fridrivande garn i haven. Dessa projekt har genomförts av yrkesfiskare som på detta sätt har utfört en viktig miljötjänst. Man kan konstatera att Sverige har nyttjat möjligheten att lämna stöd till detta redan innan det utpekades som en specifik åtgärd i EU-regelverket 2006.

Sedan år 2000 har Sverige beviljat runt 17 miljoner kronor i stöd till projekt för draggning av spökgarn inom ramen för de olika EU-fonderna. Hälften av beloppet har utgjorts av EU-medel som har kompletterats med lika mycket svenska nationella medel. Genom projekten som genomförts har över 160 km garn samlats in, tillsammans med betydande mängder av andra former av marint skräp.

I det kommande svenska havs- och fiskeriprogrammet ingår ett flertal åtgärder som syftar till att bevara och förbättra vattenmiljöer, däribland stöd till insamling av förlorade fiskeredskap och marint skräp.

Det är bra att de insatser som genomförts i Sverige under lång tid nu också blir allt vanligare på europeisk nivå. Det är min förhoppning att vi med gemensamma ansträngningar kan fortsätta att minska den negativa inverkan som spökgarn kan ha på havets ekosystem.

Stockholm den 9 april 2014

Eskil Erlandsson

Skriftlig fråga 2013/14:550 av Anders Karlsson (S) (Besvarad 2014-04-11)

Fråga 2013/14:550 Spökgarn

av Anders Karlsson (S)

till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

 

Problemen med de så kallade spökgarnen, dvs. tappade och/eller övergivna fiskeredskap till havs, har växt sig allt större sedan slutet av 50-talet. Då började syntetiskt material användas i redskapen och det gör att näten inte bryts ned när de lämnas, glöms eller tappas bort. Enligt den senaste uppskattningen från 2004 handlar det bland annat om 150 ton torsk, som dör varje år på grund av spökgarnen på svenska sidan av Östersjön. Det är i dag oklart exakt hur mycket spökgarn som finns i svenska vatten.

Ämnet uppmärksammades genom frågor och motioner flera gånger i riksdagen 2000–2006. År 2000 var det 165 000 kilometer fiskenät som kastades ut i svenska vatten – av dessa tappades ungefär 0,1 procent. Men i dag är det mycket färre nät som sätts ut och det är dessutom mindre andel som tappas. Det beror på att garn och fiskenät är dyrare i dag och då är fiskarna mindre angelägna om att lämna kvar redskapen och ny teknik som gps gör det lättare att hålla koll på sakerna.

Ministern har nonchalerat frågan om spökgarn. Det är i dag oklart exakt hur mycket spökgarn som finns i svenska vatten. I Sverige finns i dag inga officiella regler eller lag på att rapportera eller ta hand om förlorade fiskeredskap. Ministern har inte tagit några initiativ i frågan under två valperioder utan är passiv. Lagstiftning finns däremot i Norge och Nordamerika. EU har nu också uppmärksammat frågan och dragit i gång projekt.

Jag har följande fråga:

Vilka svenska åtgärder avser ministern att dra i gång och vilken målsättning har ministern i fråga om att rensa svenska fiskevatten från spökgarn?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.