Till innehåll på sidan

specialistutbildningen vid Institutionen för omvårdnad i Göteborg

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1686 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2001-09-13
Anmäld
2001-09-18
Besvarad
2001-09-19

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 september

Svar på fråga 2000/01:1686 om specialistutbildningen vid Institutionen för omvårdnad i Göteborg

Socialminister Lars Engqvist

Berit Adolfsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förhindra utvecklingen mot att sjuksköterskor inte får tjänstledigt för att fullfölja sin specialistutbildning.

Bakgrunden till frågan är att Berit Adolfsson vid ett besök vid Institutionen för omvårdnad vid Göteborgs universitet uppmärksammats på svårigheter med att fylla platserna vid specialistutbildningarna. Förklaringen till detta skulle vara svårigheter för sjuksköterskorna att få tjänstledigt för studier.

Enligt lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för studier har en arbetstagare i allmän eller enskild tjänst och som vill undergå utbildning, rätt till behövlig ledighet från sin anställning om vissa kriterier om bl.a. anställningstid är uppfyllda. Arbetsgivaren har dock vissa möjligheter att uppskjuta ledigheten.

Som frågeställaren påpekar råder det i stora delar av landet brist på sjuksköterskor. Detta är givetvis ett stort problem för sjukvården som har ett ansvar för att se till att patienterna ges vård av god kvalitet. Samtidigt är det viktigt att se till att man klarar att utbilda för det framtida behovet av specialistsjuksköterskor. Jag har inga säkra uppgifter om att det generellt förhåller sig som frågeställaren påstår men jag vill ändå framhålla vikten av att arbetsgivarna är välvilliga när det gäller att bevilja sin personal tjänstledighet för fort- och vidareutbildningar. Detta är dock ytterst ett ansvar för arbetsgivarna och jag har inga planer på att vidta några åtgärder i frågan.

Skriftlig fråga 2000/01:1686 av Adolfsson, Berit (m) (undefined 2001-09-13)

den 13 september

Fråga 2000/01:1686

av Berit Adolfsson (m) till socialminister Lars Engqvist om specialistutbildningen vid Institutionen för omvårdnad i Göteborg

Vid mitt besök vid Institutionen för omvårdnad inom Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet uppmärksammades svårigheter att fylla platserna i den nödvändiga specialistutbildningen av medarbetare och utvecklare av Svensk Sjukvård. Enligt en notis i dagens GP finns samma problem vid Karolinska Institutet.

Anledningen till de flesta avhoppen från den utbildning man fått tillgång till är att de aktuella kvalificerade sjuksköterskorna inte får tjänstledigt av sin arbetsgivare i den offentliga verksamheten för att delta i undervisningen.

Bristen på sjuksköterskor i vården är akut, det är inte svårt att förstå arbetsgivarnas agerande. Det är dock ett stort ingrepp i enskilda anställdas frihet att utveckla och förkovra sig i sitt yrke och en stor förlust för vården och vårdanställda, att inte personalen ges detta unika tillfälle att delta i specialistutbildningen vid den nya Institutionen för omvårdnad i Göteborg.

Att ställa in kurser medför stora praktiska och ekonomiska problem för institutionen och naturligtvis stor besvikelse bland de blivande studiekamraterna, som riskerar att få hela utbildningen inställd. Alternativet kan vara att starta utbildningen med reducerat antal elever, men även denna lösning medför stora förluster under flera år.

Vilka åtgärder tänker socialministern vidta för att förhindra denna utveckling och för att de sökande som är kvalificerade för utbildningen också kan fullfölja den?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.