småskalig verksamhet

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2075 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2006-08-29
Besvarad
2006-09-12
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 september

Svar på fråga 2005/06:2075 om småskalig verksamhet

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Annika Qarlsson har frågat mig om vilka åtgärder jag framgent ska vidta för att undanta såväl ideell verksamhet som småskalig verksamhet som bed and breakfast från de högt ställda kraven i livsmedelslagstiftningen.

Jag vill inledningsvis säga att småskalig livsmedelsverksamhet är en viktig del i en hållbar utveckling av vår landsbygd och det ligger mig därför varmt om hjärtat varför jag givetvis är angelägen om att underlätta för denna verksamhet.

Sedan den 1 januari 2006 gäller ett antal i Sverige direkt tillämpliga EG-förordningar om livsmedelshygien och offentlig kontroll. Förordningarna innehåller grundläggande krav på hur livsmedelsverksamhet ska bedrivas och hur kontrollen över dessa ska utövas. EG-förordningarna kompletteras av bestämmelser i den nya livsmedelslagen (2006:804), livsmedelsförordningen (2006:813) och föreskrifter meddelade av Livsmedelsverket. Reglerna om livsmedelshygien ska tillämpas av alla företag som bedriver någon form av verksamhet med livsmedel. Ett fåtal regler ska tillämpas även av enskilda som släpper ut livsmedel på marknaden. I förordningarna finns principer som ska tillämpas av alla livsmedelsföretag. Regelverket medger dock en flexibel tillämpning för att säkerställa att det finns lösningar för specifika situationer utan att livsmedelssäkerheten riskeras.

Annika Qarlsson tar upp både tillfällig ideell verksamhet och kontinuerlig verksamhet som till exempel bed and breakfast i sin fråga till mig.

Kommissionens riktlinjer för tillämpningen av vissa bestämmelser i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 ger vägledning till hur tolkningen av gränsen för vad som anses vara ett livsmedelsföretag ska dras. Livsmedelsverket har även gett ut vägledningar till hur bestämmelserna ska tolkas. Enligt såväl kommissionens riktlinjer som Livsmedelsverkets vägledning omfattas inte en lokal där man ibland och i liten skala hanterar, bereder, förvarar eller serverar mat till exempel en kyrka, skola eller bymarknad och i andra situationer som organiserade välgörenhetsbasarer där frivilliga personer ibland bereder mat, av kraven i gemenskapens hygienregler eftersom en sådan verksamhet inte kan anses utgöra ett livsmedelsföretag.

Det finns ett behov av att ytterligare informera berörda intressenter om innehållet i de existerande vägledningarna samt att för det fall det behövs komplettera dessa med ytterligare riktlinjer. Regeringen har därför beslutat att ge Livsmedelsverket i uppdrag att genomföra en särskild informationssatsning i fråga om tillämpningsområdet för EG:s livsmedelsregler.

När det gäller småskalig livsmedelsverksamhet som sker mer kontinuerligt och organiserat, som till exempel bed and breakfast, ska livsmedelslagstiftningen tillämpas. Som jag tidigare nämnt innebär den inbyggda flexibiliteten i lagstiftningen att kraven är riskbaserade och ska därmed vara anpassade till de risker som finns i den verksamhet som bedrivs.

Skriftlig fråga 2005/06:2075 av Qarlsson, Annika (c) (korrekturläst 2006-08-29)

den 29 augusti

Fråga 2005/06:2075 av Annika Qarlsson (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Småskalig verksamhet

Under helgen uppmärksammades i Sverige att det kristna bokkaféet i Källan Skänninge förbjudits att sälja hembakade bullar till allmänheten. Orsaken är den nya svenska livsmedelslagen, där undantaget för att placera hembakta produkter på marknaden tagits bort. Det är ett hårt slag mot idrottsföreningar, religiösa organisationer och många andra som delvis finansierar sin verksamhet med kaféverksamhet. Men det innebär också dramatiska försämringar för alla de människor som uppskattar att kunna köpa kaffe och bullar vid olika arrangemang.

 Den svenska livsmedelslagstiftningen är en anpassning till EG-direktiven 178/2002 och 852/2004, syftande till att uppnå en enhetlig standard för livsmedelshantering i Europa. Syftet är nog så gott, men effekten att såväl ideell verksamhet som småskalig servering, till exempel vid bed and breakfast-verksamhet, skulle omfattas av långtgående krav på restaurangkök och dokumentation kan knappast vara önskad.

Jag skulle med anledning av detta vilja fråga jordbruksministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att det även framgent ska kunna undantas nämnda småskaliga verksamheter från de högt ställda kraven?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.