Till innehåll på sidan

Skyndsamt införande av gårdsförsäljning

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1142 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:1142 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Skyndsamt införande av gårdsförsäljning

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat näringsministern om han är beredd att ta initiativ för att skyndsamt få på plats ett införande av gårdsförsäljning i syfte att mildra krisens effekter för dryckesproducenterna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Systembolaget, liksom all verksamhet i Sverige, är under stor påfrestning på grund av den rådande pandemin. Systembolaget har trots det säkerställt att kunder även fortsättningsvis kommer att kunna beställa artiklar ur det småskaliga sortimentet även om leveranstiderna kan komma att bli något längre än normalt. Majoriteten av produkterna i detta sortiment säljs dock i Systembolagets butiker varför Systembolaget har beslutat att tillfälligt utöka antalet butiker som kan ta in produkterna samt gjort vissa justeringar i sin betalning av fakturor för att underlätta för de minsta leverantörerna.

Det är ett mycket besvärligt läge som Sverige nu befinner sig i. Regeringen arbetar hårt med att hitta åtgärder som syftar till att stödja de många företag som nu påverkas. Flera åtgärder har presenterats, bl.a. likviditetsförstärkning via skattekontot, slopad sjuklön och karensdag, företagsakut för att stötta drabbade små och medelstora företag, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, tillfälligt stöd för hyreskostnader till företag i utsatta branscher samt skatteförändringar riktade mot mindre företag. Regeringen följer utvecklingen mycket noga och arbetar vidare med att analysera behovet av ytterligare åtgärder. I det arbetet omfattas även de aspekter och behov som berör de mindre företagen.

En utredning om gårdsförsäljning ska tillsättas under 2020. En förutsättning för utredningen är att Systembolagets monopol säkras. Frågan om gårdsförsäljning har utretts vid två tidigare tillfällen och visat sig vara EU-rättsligt utmanande, bland annat då EU-rätten kräver att alkoholpolitiken ska fungera icke-diskriminerande.

Målet med den svenska alkoholpolitiken är att minska de medicinska och sociala skadorna av alkohol. Detta är ett mål riksdagen har enats om och anses ha ett brett politiskt stöd. De principer som ligger till grund för alkoholpolitiken ligger fast och ska inte tummas på. Det är därför inte aktuellt att införa gårdsförsäljning på grund av den pågående pandemin.

Stockholm den 15 april 2020

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2019/20:1142 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (Besvarad 2020-04-03)

Fråga 2019/20:1142 Skyndsamt införande av gårdsförsäljning

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Med anledning av att Systembolaget, som har ensamrätt att sälja alkoholhaltiga drycker, meddelade att de på grund av covid-19 ansåg sig tvungna att stoppa det tillfälliga beställningssortimentet ”lokalt och småskaligt” har närmast ett direkt försäljningsstopp införts för småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker.

Det alternativ som ändå stod till buds för försäljning var både omständligt, tidskrävande och frivilligt för butikerna som det framställdes. Därmed lät Systembolaget, i mina ögon, varje enskilt systembolag fatta ett tufft beslut om vilka som skulle ta in småskaliga producenter eller inte.

Systembolaget centralt drog som tur var tillbaka beslutet om att stoppa försäljningen av specialsortimentet den 25 mars.

Besöksnäringen genomgår just nu en djup kris, och för de svenska företagen, varav dryckesproducenterna är en bransch, innebär det att se sina inkomster drastiskt minska. Restaurangerna har upphört att köpa in drycker med anledning av utebliven efterfrågan. Det gör att det nu är landets privatkonsumenter som upprätthåller inköp från Sveriges små producenter och som de kan förlita sig på via Systembolagets beställningssortiment.

Riksdagen har under lång tid krävt att regeringen ska göra det möjligt för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, men regeringen har ännu inte återkommit med beslut. Det senaste beskedet är att utreda frågan på nytt. Nu är det däremot inte läge för ytterligare väntan när landet står inför att företag brett kämpar för sin överlevnad.

I en ekonomi som tvärbromsat behövs handlingskraft för att mildra krisens effekter på alla sätt. Ett av dessa beslut är att regeringen skyndsamt lägger fram förslag på riksdagens bord på hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga produkter kan införas i Sverige.

Med anledning av ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är ministern beredd att ta initiativ för att skyndsamt få på plats ett införande av gårdsförsäljning i syfte att mildra krisens effekter för dryckesproducenterna?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.