Till innehåll på sidan

Skriftliga avtal vid telefonförsäljning

Svar på skriftlig fråga 2016/17:405 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2016/04323/KO

Finansdepartementet

Konsument- och finansmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:405 av Peter Persson (S) Skriftliga avtal vid telefonförsäljning

Peter Persson har frågat dels om ett krav på skriftliga avtal vid telefonförsäljning kommer att införas och dels hur jag ställer mig till ett okej-register, som skulle innebära att den enskilda kunden lämnar sitt medgivande till att ta emot säljsamtal.

Regeringens ambition är att det ska finnas ett högt och välfungerande skydd för konsumenter. Försäljning via telefon är ett problemområde som har uppmärksammats av regeringen. På regeringens initiativ har Konsumentombudsmannen nyligen getts stärkta sanktionsmöjligheter för att komma till rätta med oseriösa marknadsföringsmetoder. Följaktligen är det sedan den 1 oktober i år möjligt för Konsument-ombudsmannen att vid hot om vite förelägga ett företag som ägnar sig åt t.ex. vilseledande telefonförsäljning att omedelbart upphöra med detta. Enligt den tidigare ordningen var Konsumentombudsmannen tvungen att gå till domstol för att få till stånd ett förbud om företaget inte frivilligt accepterade föreläggandet.

Vidare har Konsumentverket en pågående diskussion med föreningen NIX-telefon angående en eventuell skärpning av de undantag i regelverket, som medger samtal i försäljningssyfte trots att en person spärrat sitt nummer i NIX-registret. Regeringen följer noga hur denna diskussion fortlöper.

Problemen vid telefonförsäljning gör dock att fler åtgärder kan behövas. I sammanhanget är det viktigt att uppnå en god balans mellan konsu-menters och företags intressen. I betänkandet Ett stärkt konsumentskydd vid telefonförsäljning (SOU 2015:61) föreslås bl.a. ett krav på att konsumenten skriftligen accepterar anbudet vid telefonförsäljning på näringsidkares initiativ. Det föreslås inte något okej-register, som skulle innebära att konsumenter på förhand måste acceptera att bli uppringda av telefonförsäljare.

Betänkandet har remissbehandlats och många remissinstanser har kommit in med synpunkter. Betänkandet bereds för närvarande i Regeringskansliet och jag kan inte föregripa den processen. Regeringen kommer att återkomma i frågan.

Stockholm den 7 december 2016

Per Bolund

Skriftlig fråga 2016/17:405 av Peter Persson (S) (Skickad 2016-11-30)

Fråga 2016/17:405 Skriftliga avtal vid telefonförsäljning

av Peter Persson (S)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Julfilmsserien Fröken Frimans krig handlar om hur kvinnor tog strid mot dåliga varor och skumma krediter för sin tids fattiga.

Dagens konsumentrörelse tar strid mot de företag inom telemarketingbranschen som kränger dåliga produkter och tjänster till gamla, sjuka och dementa som inte riktigt förstår att de ingår ett avtal.

För handel på distans, såsom postorder-, telefon- och hemförsäljning, finns det ångerrätt för privatpersoner i 14 dagar. Konsumentens rätt bör därför stärkas vid telefonförsäljning. Alla försäljare som bedriver handel på distans borde tvingas att erbjuda ett skriftligt avtalstecknande om kunden uttryckligen begär det. Mot detta kämpar nu telemarketingbranschens lobbyister med näbbar och klor på samma sätt som pritvathandlarna slogs mot fröken Frimans krav.

Det förekommer numera även säljsamtal till mobiltelefonnummer. Frågan är om man inte också borde kräva att branschen tillsammans med andra aktörer och intressenter upprättar ett okej-register, där den enskilda kunden lämnar sitt medgivande till att ta emot säljsamtal.

Min fråga till statsrådet Per Bolund är:

 

När avser statsrådet att effektuera kravet på stärkt konsumentskydd genom krav på skriftligt avtal vid telefonförsäljning, och hur ställer sig statsrådet till ett okej-register?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.