Till innehåll på sidan

Skattemedel till Ibn Rushd

Svar på skriftlig fråga 2017/18:736 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


U2018/00480/UF

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:736 av Markus Wiechel (SD)
Skattemedel till Ibn Rushd

Markus Wiechel har frågat mig om svenska skattemedel ska kunna gå till Muslimska Brödraskapet och hur jag kan motivera statligt stöd till Ibn Rushd utifrån syftena med statens stöd till folkbildningen.

Inledningsvis vill jag framhålla att folkbildningen är en viktig del av demokratin. Folkbildningen finns i hela Sverige och samlar årligen över en miljon människor. Statens stöd till folkbildningen syftar bl.a. till att stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, bidra till att utjämna bildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet.

Det är Folkbildningsrådet som fattar beslut om vilka studieförbund som får ta del av statens stöd till folkbildningen. Det är också Folkbildningsrådet som följer upp och utvärderar den verksamhet som statsbidraget har lämnats för. Folkbildningsrådet har möjlighet att återkräva utbetalt statsbidrag om det exempelvis beviljats på felaktiga grunder eller om medlen har använts för andra ändamål än det som de beviljats för.

När det gäller statlig bidragsgivning till organisationer och projekt har regeringen varit tydlig med att statsbidrag inte ska ges till organisationer som bedriver verksamhet som strider mot demokratins idéer, däribland principerna om alla människors lika värde och rättigheter. I samma anda vill jag understryka att det är en självklarhet att de medel som betalas ut till studieförbunden, däribland Ibn Rushd, ska bidra till att uppfylla statens syften med statsbidraget. Däri ligger att verksamheten bl.a. ska bidra till att stärka och utveckla demokratin. Folkbildningsrådet ger bidrag endast till organisationer som är demokratiskt styrda. Regeringen för även en löpande dialog med Folkbildningsrådet för att säkerställa att statens medel används på ett ändamålsenligt sätt.

Stockholm den 13 februari 2018

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2017/18:736 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2018-02-06)

Fråga 2017/18:736 Skattemedel till Ibn Rushd

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

I dag har vi en segregering som fortgår år efter år inom verksamheter som åtnjuter myndighetsstatus men som inte kan granskas. Skattemiljarder pumpas in i Folkbildningsrådet och vidareförs sedan till exempelvis ”studieförbundet” Ibn Rushd. Försök av externa personer att granska skattemedlen som gått till Ibn Rushd har gjorts, och granskningarna har visat på att medlen har slussats vidare till stiftelser med direkt segregerande verksamheter.

Ibn Rushd har letts av och haft ett flertal medlemmar som visat sig ha tydligt extremistiska åsikter. De anses även av många bedömare vara en del av det av flertalet länder terrorklassade Muslimska brödraskapet, en sunnimuslimsk politisk och religiös organisation som har det uttalade målet att bilda en islamisk stat. De önskar nå sitt mål genom att etablera sig inom diverse olika samhällsfunktioner och arbetar på så sätt med ett långsiktigt samhällsbygge. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sedan tidigare varnat för olika muslimska organisationers etablering i Sverige, då detta är något de måste förhålla sig till när de arbetar för att skydda våra grundläggande demokratiska värden. I februari 2017 släpptes även en vetenskaplig förstudie om Muslimska brödraskapet som likaså visade på vikten av att vara försiktig.

Syftena med statens stöd till folkbildningen är att stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, att göra möjliggöra en ökad mångfald, att få människor att påverka sin livssituation, att skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen, att utjämna utbildningsklyftor, att höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället samt att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Att stödja Ibn Rushd har direkt motsatt effekt än de syften med statsstödet som anges i förordning 2015:218, varför statsrådet önskas svara på följande fråga:

 

Anser statsrådet att svenska skattemedel ska kunna gå till Muslimska brödraskapet, och hur kan statsrådet motivera statligt stöd till Ibn Rushd utifrån syftena med statens stöd till folkbildningen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.