Till innehåll på sidan

Situtationen i taxiverksamhet i mindre orter hotad

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1474 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2016/02754/UR

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1474 av Karin Svensson Smith (MP) Situationen i taxiverksamhet i mindre orter hotad

Karin Svensson Smith har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att kollektivtrafiklagen efterlevs och inte undanträngs av LOU.

Alla myndigheter som upphandlar ska givetvis följa de lagar och regler som gäller. Detta innebär bl.a. för regionala kollektivtrafikmyndigheter att de i enlighet med kollektivtrafiklagens bestämmelser ska verka för en tillfredsställande taxiförsörjning i länet. Såväl gällande upphandlingslagstiftning som den kommande lagstiftningen på upphandlingsområdet som regeringen föreslår i propositionen Nytt regelverk om upphandling, erbjuder en mängd verktyg för upphandlande myndigheter att utforma upphandlingar och ställa krav på ett sådant sätt att myndighetens behov kan tillgodoses. I den kommande lagstiftningen lyfts bl.a. behovet av att ställa kvalitetskrav vid upphandlingar fram. Den nya lagstiftningen innehåller även en mängd regler som syftar till att främja små och medelstora företags deltagande i upphandlingar, bl.a. regler om uppdelning av kontrakt i delar och begränsningar av hur höga krav på ekonomisk och finansiell ställning som kan ställas. I regeringens nationella upphandlingsstrategi är vidare ett av inriktningsmålen att öka mångfalden av leverantörer och verka för en väl fungerande konkurrens.

Upphandlingsregelverkets syfte är att säkerställa bästa möjliga användning av offentliga medel och att möjliggöra för alla leverantörer att delta i upphandlingar på lika villkor. Vid tillämpningen av regelverket ska de allmänna principerna om bl.a. likabehandling, proportionalitet och icke-diskrimingering alltid upprätthållas. Även med de begränsningar som de allmänna principerna innebär finns alltså alla möjligheter för kollektivtrafikmyndigheterna att genom väl genomförda upphandlingar med ändamålsenliga kravställningar säkerställa att även mindre och lokala taxiföretag på lika villkor kan konkurrera om exempelvis färdtjänstkontrakt.

Stockholm den 12 augusti 2016

Ardalan Shekarabi

Skriftlig fråga 2015/16:1474 av Karin Svensson Smith (MP) (Besvarad 2016-07-25)

Fråga 2015/16:1474 Situtationen i taxiverksamhet i mindre orter hotad

av Karin Svensson Smith (MP)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sveriges riksdag har ställt sig bakom målet att kollektivtrafikresandets andel ska fördubblas till 2020 (jämfört med andelen 2006). Den ambitiösa målsättningen ska leda till ökad tillgänglighet mellan olika delar av landet och ett miljövänligt och resurseffektivt resande för alla där privatbilen med enkelhet ska kunna väljas bort.

Taxi är en viktig del av kollektivtrafiken. Ungefär hälften av taxiresorna är samhällsbetalda. Det handlar dels om färdtjänst för äldre och människor med funktionshinder, dels om skolskjuts för barn på landsbygden. Därutöver är taxinäringen viktig för det lokala näringslivet och besöksnäringen. Taxi är en nödvändig pusselbit för att få service och resande i hela landet att fungera.

Därför är det oroande att taxiföretag efter taxiföretag runtom Sverige tvingas dra ner, eller helt avveckla, sin verksamhet på grund av dålig lönsamhet. Det har lett till att orter står utan den service som taxi erbjuder.

Skälen är flera, men det är särskilt oroande att regionala kollektivtrafikmyndigheter runtom Sverige driver den nedåtgående spiralen genom att handla upp färdtjänst på ett sådant sätt att bussföretag tilldelas uppdraget. Mindre taxiföretag har svårt att konkurrera med ohemult låga priser och utanför storstadsområden behöver taxiföretagen färdtjänst- och skolskjutsverksamheten för att överleva.

Det finns skäl att påminna om vad 2 kap 14 § kollektivtrafiklagen (2010:1065) anger – nämligen att ”Den regionala kollektivtrafikmyndigheten ska verka för en tillfredsställande taxiförsörjning i länet”.Lagen om offentlig upphandling får inte leda till att prispressen blir omöjlig att klara, och att samhället inte kan använda sig av de tjänster som livskraftiga företag med stark lokalkännedom tillhandahåller.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder tänker statsrådet Shekarabi vidta för att säkerställa att kollektivtrafiklagen efterlevs och inte undanträngs av LoU?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.