Till innehåll på sidan

Situationen på landets sjukhus

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1446 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/04807/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1446 av Amir Adan (M) Situationen på landets sjukhus

Amir Adan har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att förbättra situationen på landets sjukhus.

Regeringen tar den situationen som beskrivs råda på sjukhus och i svensk hälso- och sjukvård på stort allvar. Att ha en fungerande kompetensförsörjning är en förutsättning för en fungerande vård som ges efter behov. Det är därför jag som minister redan från början engagerat mig i kompetensförsörjningsfrågorna.

Kompetensförsörjningsfrågorna kräver åtgärder från såväl landsting som stat och andra aktörer. Det är arbetsgivarna, det vill säga landstingen, samt privata vårdgivare, som i första hand har ansvar för att säkerställa bemanningen inom vården. Staten och regeringen har ett ansvar för vissa delar som t.ex. finansering av utbildningar men kan även bidra på ett övergripande plan för att förbättra förutsättningarna för kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården. Regeringen har tagit initiativ till en rad åtgärder som kan bidra till bättre kompetensförsörjning och jag går igenom några av initiativen nedan.

Regeringen avsätter en miljard kronor årligen för att stimulera bättre och effektivare användning av kompetensen inom hälso- och sjukvården bl.a. genom bättre administrativa stöd för hälso- och sjukvårdens professioner. Utöver professionsmiljarden tillför regeringen en extra miljard kronor 2016 och därefter 500 miljoner kronor per år till landstingen. Regeringen har även aviserat höjda statsbidrag från nästa år till kommuner och landsting. För landstingens del beräknas detta uppgå till 2,3 miljarder kronor för 2017. Dessa resurser stärker landstingens möjligheter att möta utmaningar som exempelvis kompetensförsörjning och att göra vården mer tillgänglig och jämlik.

Regeringen satsar även på en utbyggnad av utbildningar inom bristyrken för att kunna möta arbetsmarknadens och vårdens behov vilket bl.a. innefattar sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Vi behöver också en bättre samverkan mellan olika aktörer. Det är något jag påbörjat i en mer informell form genom en serie dialoger under det senaste året. De inbjudna har varit företrädare för såväl landstingen genom SKL, som för medarbetarnas fackliga organisationer, patientorganisationer, privata vårdgivare och några av de mest centralastatliga aktörerna. Syftet med kompetenssamlingen är bl.a. att öka förståelsen för varandras uppdrag och förutsättningar.

Stockholm den 26 juli 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2015/16:1446 av Amir Adan (M) (Besvarad 2016-07-12)

Fråga 2015/16:1446 Situationen på landets sjukhus

av Amir Adan (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Efter en rundringning meddelar Svenska Dagbladet nu att rekordmånga vårdplatser stängs på landets sjukhus under sommaren. Trots enorma bonusar till de sjuksköterskor som kan tänka sig skjuta upp sin semester är bristen nästintill akut och som resultat kommer endast akuta operationer utföras på flera av landets sjukhus.

Samtidigt som sommaren visar sig svårhanterlig tyder ingenting på att denna trend håller på att vändas då fler sjuksköterskor väljer att lämna yrket antingen för pension, arbetsplatser med bättre lön och villkor eller helt enkelt till yrken med bättre arbetsmiljö. I kombination med en kraftigt växande befolkning riskerar slutresultatet av denna trend att bli katastrofal om inga konkreta åtgärder vidtas.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att förbättra situationen på landets sjukhus?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.