Till innehåll på sidan

Situationen för Ahmadiyamedlemmar i Pakistan

Svar på skriftlig fråga 2010/11:616 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

Händelser

Inlämnad
2011-06-22
Anmäld
2011-06-27
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:616 Situationen för Ahmadiyamedlemmar i Pakistan

Utrikesminister Carl Bildt

Shadiye Heydari har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att stärka skyddet av Ahmadiyasamfundet i Pakistan.

Regeringen delar Shadiye Heydaris oro för Ahmadiyamuslimer och andra religiösa minoriteter i Pakistan. Övergrepp, hot, diskriminering och förföljelse mot personer som tillhör religiösa minoriteter är ett allvarligt problem i Pakistan. Under 2010 genomfördes konstitutionella ändringar för att bland annat stärka de mänskliga rättigheterna och Pakistan ratificerade FN:s konvention om de medborgerliga och politiska rättigheterna och FN:s konvention mot tortyr. Ratificeringarna av dessa konventioner skedde emellertid med flertalet reservationer och det finns generellt sett fortfarande stora brister i landets rättssäkerhet.

Sverige agerar genom EU för att påverka den pakistanska regeringen att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna i landet, inte minst i fråga om religionsfrihet och ökat skydd för personer som tillhör religiösa, etniska, nationella och språkliga minoriteter. Ett resultat av EU:s och Sveriges ansträngningar är att Pakistan häromdagen beslutat sig för att dra tillbaka ett antal reservationer till konventionen om de medborgerliga och politiska rättigheterna och konventionen mot tortyr. Därmed kommer bland annat religionsfriheten att åtnjuta ett starkare skydd och fler (mänskliga) rättigheter kommer att kunna förverkligas i Pakistan i enlighet med folkrätten.

EU-delegationen tillsammans med EU:s medlemsländer gör regelbundna uppvaktningar i Islamabad avseende mänskliga rättigheter, inklusive Ahmadiyamuslimernas situation. Sverige tar också upp frågor om mänskliga rättigheter i bilaterala sammanhang. Senast skedde detta i samband med ett högnivåbesök från det pakistanska utrikesministeriet i slutet av maj och med biträdande utrikesministern i juni.

Skriftlig fråga 2010/11:616 av Heydari, Shadiye (S) (korrekturläst 2011-06-22)

den 22 juni

Fråga

2010/11:616 Situationen för Ahmadiyamedlemmar i Pakistan

av Shadiye Heydari (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Lördagen den 11 juni 2011 gick Asian Human Rights Commission ut med ett pressmeddelande under titeln ” Extremister planerar öppet att döda hundratals Ahmadis, Regeringen blundar” Khatme Nabuwwat  Organisation (organisationen profetskap sigill) i Pakistan har lanserat en kampanj i Faisalabad, Punjab, Pakistan, i syfte att döda Ahmadiyamuslimer.

Organisationen har gått ut med ett öppet brev och offentliggjort en skriftlig förteckning över eliten bland Ahmadiyamuslimer, det vill säga läkare, lärare och affärsmän i Faisalabad. Man har motiverat, manipulerat och inspirerat samhället med budskapet ”Väck ert samvete! Och var orädd, heliga krigare av Khatme Nabuwwat, döda dem anhängare av Ahmediya läran och få martyr ställning”.

I Faisalabad är situationen väldig ostabil och farlig. Ingen Ahmadiya kan garanteras trygghet eller säkerhet. Av Pakistans regering, polis och domstolsväsendet har inga officiella uttalanden tillkännagivits om det öppna budskapet som vållar denna enorma skräck. Barn är rädda för att gå i skolan och affärsmännen är rädda för att öppna sina affärsverksamheter.

För några månader sedan dödes fyra Ahmadiyamuslimer i Faisalabad på grund av dessa typer av uttalanden. Sverige har tagit en stark ställning för att skydda de grundläggande mänskliga rättigheterna för minoriteter, särskilt de rättigheter som berör trosfrihet.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att stärka skyddet för medlemmarna av Ahmadiyasamfundet i Pakistan?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.