Till innehåll på sidan

SBAB:s verksamhet utanför de större orterna

Svar på skriftlig fråga 2014/15:134 besvarad av Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Fi2014/4458

Finansdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:134 av Ulla Andersson (V) SBAB:s verksamhet utanför de större orterna

Ulla Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att SBAB ska upprätthålla god service och goda villkor i hela landet.

Inledningsvis är det viktigt att poängtera att SBAB är en bank som agerar på en konkurrensutsatt marknad på marknadsmässiga villkor. SBAB har inget samhällsuppdrag. De statligt ägda bolagen ska agera föredömligt och transparent inom ramen för ett hållbart företagande.

Det är inte ovanligt att banker omvärderar riskerna i sina åtaganden eller att kapitaltäckningsreglerna förändras så att villkoren för lån måste justeras. Sådana villkorsförändringar beslutas ofta utan att det särskilt förannonseras till kunderna.

SBAB har tre företagskundkontor i Stockholm, Malmö respektive Göteborg med sammanlagt mindre än 40 anställda. SBAB saknar därmed den lokalkunskap som krävs för att göra individuella riskbedömningar av bostadsrättsföreningar på orter där inte alla lägenheter kan säljas eller av ägare till flerbostadshus på orter där vakansgraden är hög. Detta innebär att risken blir högre för SBAB än för en bank med lokal närvaro och kunskap.

Denna riskbedömning är en operativ fråga och därför ett ansvar för bolagets styrelse och ledning, vars uppgift det är att balansera risk och lönsamhet.

SBAB har skickat ut ett brev till cirka 200 företags- och bostadsrättsföreningskunder. I brevet har SBAB aviserat att man vid nästa villkorsförändring kommer att tvingas höja marginalen för att kompensera för risken och i vissa fall även kräva en snabbare amorteringsplan. Inga hushållskunder berörs av detta men det är förståeligt att det finns en viss oro även bland dem. Därför är det positivt att SBAB varit mycket tydliga med att hushållskunder inte berörs av den nya riskbedömningen och att hushåll även framöver kommer att kunna ansöka om såväl lånelöfte som lån direkt på SBAB:s hemsida. Oavsett var i landet de bor.

Det brev som SBAB nu har skickat innebär inte att finansiering av bostadsrättsföreningar eller företag i landet försvinner. Däremot kommer villkoren att förändras för vissa kunder. Det är möjligt att det blir dyrare för bostadsrättsföreningar och företag att låna via SBAB än via andra befintliga alternativ på orten. I det nu aktuella fallet har SBAB agerat transparent gentemot sina kunder och SBAB:s erbjudande kommer även fortsättningsvis att finnas kvar för bankens kunder över hela landet. Jag har därför inte för avsikt att vidta några åtgärder.

Stockholm den 8 januari 2015

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2014/15:134 av Ulla Andersson (V) (Besvarad 2014-12-11)

Fråga 2014/15:134 SBAB:s verksamhet utanför de större orterna

av Ulla Andersson (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den statliga banken SBAB avser att försämra servicen till och villkoren för företagskunder och bostadsrättsföreningar utanför de tre storstadsregionerna och vissa högskole- och tillväxtorter. Fokus ska dessutom läggas på södra Sverige. SBAB anser att allt norr om Dalälven ska lämnas därhän. Detta signaleras i ett brev som skickats ut till sådana kunder, som kan tolkas som en direkt uppmaning att söka sig till en annan bank. ”Ni kommer framgent inte att erbjudas bundna lån med längre löptider än 2 år då det kan skapa inlåsningseffekter för er i form av lösenkostnad, s.k. ränteskillnadsersättning”, skriver SBAB också i kundbrevet.

Staten bör använda sitt ägarskap av SBAB för att tillgodose samhällsnyttiga ändamål. Ett viktigt sådant bör vara att arbeta för god bankservice och bra lånevillkor för bankkunder i hela Sverige. Detta är helt nödvändigt för att jobb ska växa till och att utveckling ska ske även på mindre orter och på landsbygden.

I regeringens budgetproposition anges att en parlamentarisk utredning om landsbygdens förutsättningar ska tillsättas. Utredningen ska lämna förslag på hur en långsiktigt hållbar och sammanhållen landsbygdspolitik bör se ut, bland annat utifrån en analys av vilka insatser som är mest effektiva för att främja tillväxt, sysselsättning och boende på landsbygd. Det anges också att möjligheterna till företagande i hela Sverige ska stärkas genom en politik för landsbygden som sätter jobbskapande i fokus. Dessutom står det att ”den statliga servicen och närvaron på landsbygden bör säkras och förbättras”. Detta är en inriktning som Vänsterpartiet medverkat till och som vi är mycket angelägna om. SBAB:s avsikter står dock i bjärt kontrast till den inriktning på landsbygdspolitiken som regeringen sagt sig vilja ha. Även landsbygdens invånare måste ha tillgång till den statliga bankens service och utlåning. Regeringen bör därför agera.

Min fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att SBAB ska upprätthålla god service och goda villkor i hela landet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.