Till innehåll på sidan

Särskilt stöd för att köpa specialutformad cykel

Svar på skriftlig fråga 2023/24:906 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:906 Särskilt stöd för att köpa specialutformad cykel

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Svar på fråga 2023/24:906 av Mats Berglund (MP)
Särskilt stöd för att köpa specialutformad cykel

Mats Berglund har frågat mig hur jag ställer mig till att utreda ett särskilt stöd till personer med funktionsnedsättning för att köpa eller hyra specialutformade cyklar i likhet med det motsvarande stöd som i dag finns för specialutformade bilar.

Regeringen ser behov av att främja och utveckla möjligheterna till fysisk aktivitet och rörelse bland personer i alla åldrar, och särskilt bland de personer som i dag rör sig allra minst, t.ex. äldre och personer med funktionsnedsättning. Människors fysiska aktivitet i vardagen är en av nycklarna till ökad hälsa. Regeringen har under 2024 vidtagit flera insatser, bl.a. förstärkt pågående satsning på fysisk aktivitet på receptet (FaR) och gett Statens beredning för medicinsk och social utvärdering ett uppdrag att göra en översyn av områdets metoder för att främja hälsa med särskilt fokus på fysisk aktivitet och identifiera behovet av nya eller uppdaterade kunskapsunderlag (S2023/03257).

Bilstödet är en del av regeringens funktionshinderspolitik och en betydelsefull förmån för att främja delaktigheten i samhället för personer med funktionsnedsättning. Bilstödet har bl.a. till syfte att underlätta för dem som behöver ett motorfordon för att kunna ta sig till och från arbetet. Bilstöd kan enligt 52 kap. 2 § socialförsäkringsbalken lämnas till en försäkrad som på grund av ett varaktigt funktionshinder har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att anlita allmänna kommunikationer. Bilstöd kan även lämnas till en försäkrad förälder till ett försäkrat barn som har ett sådant funktionshinder som avses i nämnda bestämmelse. Bilstöd kan också lämnas för anskaffning av motorcykel och moped men inte för cykel.

I juni 2022 beslutade regeringen att ge en särskild utredare i uppdrag att se över regelverket för bilstödet och ansvarsfördelningen mellan berörda myndigheter avseende handläggningen av bilstödet. I uppdraget ingick även att föreslå ett mer ändamålsenligt regelverk och en mer ändamålsenlig ansvarsfördelning. Uppdraget redovisades i november 2023 (SOU 2023:81). Betänkandet har remissbehandlats och bereds för närvarande i Regeringskansliet. Betänkandet innehåller inte något förslag om att inkludera anpassad cykel i bilstödet.

Det finns dock andra möjligheter att få tillgång till en anpassad cykel. I Socialstyrelsens slutrapport Uppdrag statistik på hjälpmedelsområdet, från december 2021, redovisar myndigheten en enkätstudie över förskrivningen av bl.a. anpassade cyklar. Femton regioner uppgav att de erbjöd sådana cyklar, de flesta av regionerna förskrev dem till barn och unga upp till 18 eller 20 år. Tretton av de regionerna tog inte ut någon avgift för anpassad cykel, och fyra av regionerna tog ut en avgift mellan 350 kronor och 500 kronor. Bland de 226 kommuner som svarade på enkäten angav 27 procent att de förskrev anpassade cyklar.

Det finns för närvarande inte något sådant initiativ som Mats Berglund efterfrågar.

Stockholm den 22 maj 2024

 

Camilla Waltersson Grönvall

 

Skriftlig fråga 2023/24:906 av Mats Berglund (MP) (Besvarad 2024-05-15)

Fråga 2023/24:906 Särskilt stöd för att köpa specialutformad cykel

av Mats Berglund (MP)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Personer med olika typer av funktionsnedsättning har som grupp sämre fysisk hälsa än den övriga befolkningen. Det skiljer sig naturligtvis åt beroende på typ och grad av funktionsnedsättning. Men för samhällets del finns det goda skäl att underlätta möjligheten att röra sig så fritt och obehindrat som möjligt för människor där funktionsvariationer annars medför hinder för mobilitet och svårigheter att röra sig.

I dag finns ett bilstöd via Försäkringskassan som möjliggör att skaffa särskild utrustning, köpa specialutformade bilar eller anpassa bilar efter individuella, specifika behov för den som har en varaktig funktionsnedsättning och svårigheter att förflytta sig. Bilstödet bygger på en relativt komplicerad konstruktion som inkluderar flera olika bidrag. Men inget av dessa bidrag är applicerbart på den som i stället har ett större behov av en specialutformad cykel.

Viss regional variation finns emellertid där några regioner har börjat ge stöd för cykel, men ännu i en mycket modest skala. För andra transporthjälpmedel, som permobil eller elskoter, går det att få stöd i dag. Dessa hjälpmedel bidrar tyvärr i låg utsträckning till fysisk aktivitet och rörelse. Cykling har i det närmaste helt förbisetts som ett effektivt transportmedel för personer med funktionsnedsättning, trots att cyklingen ökat mycket starkt i den övriga befolkningen i takt med att cykelinfrastruktur byggts ut, framför allt i vissa städer och tätorter, och att elcyklar blivit ett alltmer tillgängligt alternativ för många. För den som exempelvis saknar ben eller rörlighet i benen kan en elarmcykel vara ett mycket bra alternativ. Den typen av elcyklar har funnits på marknaden sedan 10–15 år tillbaka, men prisläget gör att det för de allra flesta med behov förblir en utopi.

Svenska cykelförbundet hade 2013–2016 ett projekt via bland annat Allmänna arvsfonden och ett antal samarbetspartner som hette Projekt paracykel, där ledordet var ”Alla kan cykla”. Det gick bland annat ut på att förespråka mer cykling och att hitta samarbetsformer för detta via rehabilitering, friskvård och idrottsrörelser. Även om de upplevde att efterfrågan vid den tiden var relativt låg finns det anledning att fortsätta utreda frågan kring ett särskilt cykelstöd för personer med funktionshinder. Genom att skapa nya möjligheter till rörelse, motion och hälsa kommer med hög sannolikhet efterfrågan att växa till sig successivt till nytta för såväl mobiliteten som för folkhälsan hos en i dag utsatt grupp människor.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Hur ställer sig statsrådet till att utreda ett särskilt stöd till personer med funktionsnedsättning för att köpa eller hyra specialutformade cyklar i likhet med det motsvarande stöd som i dag finns för specialutformade bilar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.